MENU

Dit is waarom we nog steeds analoog fotograferen!

analoog fotograferen

Sinds ik 2 jaar terug ben begonnen met analoog fotograferen is het me opgevallen dat steeds meer fotografen het doen. Ergens in de jaren ’90 en ’00 zijn we met z’n allen overgestapt naar digitale camera’s, maar tóch zijn er fotografen die ervoor kiezen om analoog te fotograferen. Waarom zou je en waarom zou je er nu nog aan beginnen?

Je fotografeert bewuster

Zelf merk ik wanneer ik fotografeer met een analoge camera dat ik veel beter nadenk over een foto. Ik kijk beter naar de compositie, bekijk eerst verschillende hoeken door de camera voordat ik het uiteindelijke shot neem. Filmrolletjes kosten nou eenmaal geld, dus elke frame telt. Ik leer dus beter kijken naar wat ik fotografeer en maak bewustere keuzes in wat ik fotografeer en hoe ik het fotografeer.

Je fotografeert langzamer

Ook vind ik het heerlijk dat het een langzamere manier is van fotograferen dan digitaal. Ten eerste fotografeer je langzamer, omdat je goed moet kijken en vaak ook manueel moet focussen. Ten tweede maak je minder foto’s dan bij digitaal, waardoor je later minder foto’s hebt om uit te selecteren en na te bewerken. Je hebt überhaupt niet veel nabewerking nodig. Ten derde moet je zeker een tijdje wachten voordat je de foto’s terug krijgt wanneer je ze laat ontwikkelen. Er gaat dus meer tijd overheen zitten dan bij digitale fotografie, waar je de foto’s meteen hebt.

Het is verrassend

Hoe lang het duurt voordat je je foto’s krijgt is afhankelijk van het lab waar je de foto’s laat ontwikkelen. Dit kan soms een paar uur of soms een paar weken duren. Wanneer je de scans dan terug krijgt van het filmlab is het elke keer weer een verrassing hoe de foto’s zijn geworden. Dat is wat analoge fotografie zo leuk maakt. Als er iets ‘joy sparkt’ is het wel het terug krijgen van je analoge foto’s!

Kwaliteit

Ik zag veel bruidsfotografen werken met analoge camera’s, maar snapte nooit helemaal waarom. Wel wist ik dat we met presets in Lightroom altijd de ‘filmlook’ na proberen te doen. Voorbeelden zijn de presets van VSCO en van Mastin Labs. Analoge fotografie geeft namelijk andere kleuren die je niet krijgt met digitaal. Vaak is het warmer en liggen de schaduwen en hooglichten dichter bij elkaar, waardoor je veel detail ziet. Ook de ‘grain’ voegt toe aan het typische, zachte sfeertje van analoge foto’s. In de bruidsfotografie is het dus populair omdat het een romantische sfeer heeft.

Nadelen van analoog fotograferen

Het is duur

Filmrolletjes zijn niet goedkoop. Je kan er 36 foto’s mee schieten en elk rolletje kan je maar 1 keer gebruiken. Ook moet je ze nog laten ontwikkelen en scannen bij een lab. Je kunt er ook voor kiezen om het zelf te ontwikkelen en scannen, maar dan moet je ook investeren in materiaal en een scanner. Analoog fotograferen kost dus aardig wat geld vergeleken met digitale fotografie.

Het is langzaam

Je moet tussendoor rolletjes wisselen. Op een 35mm rolletje kan je 36 foto’s maken ongeveer. Op medium format (120mm) is dat aantal 10 tot 16. Je moet in dat geval dus na elke 16 foto’s even stoppen met fotograferen om rolletjes te wisselen. Het wisselen van rolletjes gaat ook niet per se snel. Dit kan onhandig zijn op snelle evenementen zoals bruiloften.

De ISO kan je niet aanpassen

Je kiest je ISO al bij het kiezen van je filmrolletje. Dit geef je aan op de camera en verander je tussendoor niet. Dit kan lastig zijn wanneer je in een donkere ruimte moet fotograferen.

Je ziet het resultaat niet meteen

Bij analoge camera’s kun je niet meteen het resultaat zien zoals bij digitale camera’s. Je weet dus ook niet hoe het resultaat is, of alles goed is gelukt, of dat er bijvoorbeeld mensen met hun ogen dicht op staan.

Ondanks de paar nadelen die analoge fotografie met zich meebrengt, fotograferen veel mensen graag analoog. Ik ook! En ik denk dat het zeker leuk is voor iedereen om een keer uit te proberen. Je eerste analoge camera en filmrolletje hoeven helemaal niet veel te kosten. Mijn eerste analoge camera vond ik op Markplaats voor 5 euro en dit was het resultaat van mijn eerste rolletje.

In de volgende blogpost kun je lezen hoe je in 5 stappen begint met analoog fotograferen. Op naar je eerste rolletje!

comments

Vroeger, zo 20 jaar geleden. Fotografeerde ik ook met een analoge camera en hoe de foto’s eruit kwam, dat vond ik ook het spannends altijd. Soms mis ik dat wel, misschien ook maar weer is voor een analoge camera kijken.

Jaa, doen! Analoge camera’s blijven je verbazen!

Leave a comment

Let's connect on Instagram where I share my recent work, behind the scenes and tips for your wedding day.

CLOSE