MENU

Kennismaken met je camera – Beginnen met een DSLR #1

Beginnen met een DSLR camera

Een goede vriendin van mij liet me laatst heel enthousiast weten dat ze haar eerste DSLR camera heeft gekocht. Wat volgde was de vraag of ik wat tips had voor haar of ze op mijn blog kon schrijven, speciaal voor beginners. Mijn antwoord: ja, natuurlijk! Voor haar en voor iedereen in hetzelfde schuitje zal ik de komende tijd een reeks blogposts schrijven over fotografie voor beginners.

DSLR camera en lenzen

Camerabody: Welke DSLR camera je kiest is afhankelijk van je eisen, wat je gaat fotograferen en je persoonlijke voorkeur, dus voor iedereen anders. Maar factoren waar je aan kan denken zijn: grootte, gewicht, sensor, aantal pixels, videofunctie en prijs. Welk merk je kiest hangt ook helemaal af van je persoonlijke voorkeur. Doe dus vantevoren goed onderzoek op internet en richt je op de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Lenzen: Een DSLR camera kan je kopen als een kit (dus body + kitlens) of los (dus alleen de body). De kitlens is een prima lens om allerdaagse dingen mee te fotograferen, maar heeft een hoger minimum f-waarde. Vaak is de kitlens een 18-55mm f3.5-5.6. Met een lens waar een lagere f-waarde mogelijk is, dus bijv. de 50mm f1.8, kan je lichtere foto’s maken met meer scherptediepte (dus wazige achtergrond). Ik raad dan ook vaak aan om een losse camerabody te halen en te investeren in een losse lens zoals de 50mm f1.8 om te beginnen.

Verschillende standen DSLR camera

Automatisch vs. Manueel

Met je camera kan je automatisch of manueel fotograferen. Met de automatische standen laat je de camera zelf de instellingen bepalen aan de hand van de omstandigheden (licht, onderwerp). Bij de manuele standen bepaal je zelf 1 of meer instellingen.

De automatische standen zijn te herkennen aan ‘Auto’ en het flitssymbooltje met een streep erdoorheen.
De manuele standen staan op het wieltje vermeld als: M, A of Av, S of Tv, P.
De andere icoontjes staan voor verschillende onderwerpstanden. Deze kan je kiezen als je weet wat het onderwerp is. De camera optimaliseert dan de instellingen automatisch voor dat onderwerp. Deze standen zijn dus ook automatisch. De onderwerpen zijn verdeeld onder: portret, landschap, kinderen, sport en close-up. Onder de knop ‘SCENE’ vind je nog meer speciefieke onderwerpen en met ‘EFFECTS’ kan je spelen met leuke effecten.

Als beginner is het heel logisch om te beginnen met de automatische standen, maar om meer uit je camera te halen kan je beter manueel fotograferen, dus met de standen M, A, S of P. Hiervoor moet je wel wat basiskennis hebben, maar dat komt helemaal goed met mijn volgende posts. Om te beginnen is het goed om te experimenteren met de verschillende automatische standen. Daar ben je ook wel even zoet mee!

Er komt meer..

Dit is de introductie-post van een reeks over het beginnen met een DSLR en de kennis die je daarvoor nodig moet hebben. Er zullen er nog veel meer volgen en hopelijk kan je zo stap voor stap steeds meer leren over je nieuwe camera en er steeds beter mee fotograferen. Wil je niks missen van deze reeks? Volg mij dan op Bloglovin’ en Facebook. Daar help je mij ook enorm mee!

comments

Superleuk dat je hierover gaat schrijven! Ik ben benieuwd!

Hartstikke leuk deze serie ben echt hele benieuwd!

Ben heel benieuwd naar het vervolg! Ik maak nu ook vooral foto’s met de automatische stand. Af en toe probeer ik wat uit met manueel instellen, maar heb er eigenlijk nog te weinig kennis voor. Ga de volgende artikels dus zeker lezen.

Hele goede tips ja! Leuk om te lezen!

Ik ben benieuwd naar de rest van je artikelen, succes en een fijne week verder

Leuk, ben benieuwd naar het vervolg :)

Leave a comment

Let's connect on Instagram where I share my recent work, behind the scenes and tips for your wedding day.

CLOSE