MENU

ISO – Beginnen met een DSLR #6

iso

In de vorige post heb je kunnen leren over sluitertijd en hoe je beweging kan bevriezen of laten zien. Diafragma, ISO en sluitertijd zijn de drie elementen die samen de belichtingsdriehoek vormen. Deze beïnvloeden namelijk de belichting van je foto. In deze post gaan we door met ISO.

ISO en licht

Met ISO bepaal je de lichtgevoeligheid van de camera. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe gevoeliger je camera voor licht is en dus hoe lichter de foto.  Hoe lager de ISO-waarde, hoe minder lichtgevoelig de sensor van je camera, dus hoe donkerder de foto. Er moet dan genoeg licht zijn in de omgeving waar je de foto maakt.

iso-uitleg

Instelling op je camera

Op je camera kan je de ISO-waarde aanpassen in alle manuele standen: M, A/Av, S/Tv en P. Hij is makkelijk te vinden want er staat altijd gewoon ISO voor.

ISO en ruis

De ISO-waarde heeft invloed op korrel/ruis in de foto. Dit zie je het beste als je inzoomt op een foto. Ruis wordt vaak als iets negatiefs gezien. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe meer last je krijgt van ruis. Dit verschilt wel per camera. Bij sommige camera’s kan de ISO-waarde vrij hoog voordat je echt last krijgt van teveel ruis. Dat zijn bijvoorbeeld de full-frame camera’s met grote sensoren.

iso-ruis-uitleg

Simpel samengevat:
Lage ISO-waarde = minder ruis & minder licht.
Hoge ISO-waarde = meer ruis & meer licht. 

Welke ISO-waarde in welke situatie?

Over het algemeen wil je een zo laag mogelijke ISO-waarde. Pas als je de foto niet lichter krijgt met diafragma en sluitertijd, pas je de ISO aan. Een lage ISO-waarde kan dus bij situaties met veel licht. Een hogere ISO-waarde is nodig op een donker bewolkte dag, ‘s avonds of in een donkere ruimte.

iso-uitleg-voorbeelden

Meer?

Hopelijk had je wat aan deze uitleg over ISO en helpt het je de belichtingsdriehoek te begrijpen! Deze post is deel van een reeks over het beginnen met een DSLR en de kennis die je daarvoor nodig moet hebben. Bekijk hier de vorige posts:

#1: Kennismaking
#2: 10 dingen om te doen met je nieuwe camera
#3: 11 musthaves voor de beginnende fotograaf
#4: Diafragma
#5: Sluitertijd

Er zullen nog meer posts volgen en hopelijk kan je zo stap voor stap steeds meer leren over je nieuwe camera en er steeds beter mee fotograferen. Wil je niks missen van deze reeks? Volg mij dan op Bloglovin’ en Facebook. Daar help je mij ook enorm mee!

comments

Wat top dit! Ik ga gelijk 1 t/m 5 checken. Hier heb ik heel veel aan. :)

Handig! Heb recentelijk n Nikon gekocht, de tips kan ik gelijk toepassen, ik volg!

Leuk! Welke Nikon heb je?

Handig artikel, ik ben er zelf altijd mee aan het spelen. Maar zeker wanneer er niet voldoende daglicht is oid vind ik het lastig, thanks for sharing!!

Leave a comment

Welcome

On my blog you'll find my recent photography work, photography tips and personal updates about my life as a photographer.

CLOSE