MENU

5x manieren om je digitale foto’s te leveren aan de klant

Photography tips

January 16, 2019

Digitale foto’s aanleveren aan de klant? Hoe doe je dat en hoe maak je het een leuke ervaring voor de klant? Via de mail gaat waarschijnlijk niet lukken vanwege de grote bestanden, maar gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg andere mogelijkheden om je foto’s aan te leveren.

WeTransfer

Eén van mijn meest gebruikte manieren is WeTransfer. Ik gebruik het graag omdat bijna iedereen er bekend mee is en het heel simpel en gebruiksvriendelijk is voor mij én de klant. Er zit een limiet op van 2GB, maar je kan ook een WeTransfer Plus account nemen waardoor je 20GB kan versturen per keer. De foto’s zijn ook via de WeTransfer app te zien en te downloaden. Dat is handig omdat je de foto’s dan ook meteen op je mobiel hebt.

Wat ik persoonlijk ook handig vind is dat je met WeTransfer een mailtje krijgt wanneer de klant de foto’s heeft gedownload. Dan weet je ook wanneer je een reactie kan verwachten.

Dropbox

Dropbox gebruik ik minder vaak om foto’s mee aan te leveren, maar is wel een makkelijke methode. De foto’s zet je in een map in Dropbox en de link naar die map deel je met de klant. De foto’s zijn vervolgens per stuk of allemaal in 1 keer te downloaden.

Pixieset

Pixieset is één van mijn favoriete manieren om foto’s te laten zien, omdat het vooral heel mooi is en het echt een ‘wauw’-effect geeft. De foto’s komen in een gallery/grid te staan waar de klant doorheen kan scrollen. Verder heb je meerdere instellingen die je kan aanpassen om je gallery op maat te maken voor een specifiek doel. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de gallery op privé zetten door een wachtwoord in te stellen. Ook kan je een vervaldatum instellen, voor als je de gallery alleen voor een bepaalde tijd online wilt hebben. Daarnaast kan je het downloaden aan of uit zetten waardoor de klant wel of niet vanuit de gallery de foto’s kan downloaden. Ook kan je klanten hun favoriete foto’s laten opslaan in een lijst.

Wat ik zelf doe is vaak de nabewerkte foto’s in de gallery zetten. Dit is vaak een groter aantal dan wat in het pakket zit inbegrepen van de fotoshoot. De download-functie zet ik uit. Ik laat de klant dan zelf selecteren welke foto’s ze uiteindelijk willen hebben. Zo hebben ze alsnog de mogelijkheid om zelf te bepalen welke foto’s ze krijgen, wat vaak wel wordt gewaardeerd. Vervolgens krijgen ze de uiteindelijke foto’s via WeTransfer.

Pixieset heeft overigens wel een maximum capaciteit aan opslagruimte die je kan verhogen als je een betaald abonnement neemt. Als je mijn link: https://pixieset.com/ref/wAyBnaMxy3 gebruikt om je aan te melden bij Pixieset krijg je 250MB bonus bovenop de 3GB gratis opslagruimte.

Pass

Pass is een alternatief van Pixieset. Vroeger gebruikte ik altijd Pass, maar ik vond de interface minder fijn werken. Afgelopen tijd hebben ze verschillende updates gehad waardoor het eigenlijk heel erg vergelijkbaar is met Pixieset. Toch kies ik er liever voor om met Pixieset te werken omdat ik dat nu gewend ben. Je kan wel de abonnementen vergelijken met elkaar als je van plan bent met zo’n gallery te werken. Volgens mij is Pass op dit moment goedkoper dan Pixieset.

USB-stick

Foto’s aanleveren kan naast de online methodes ook door ze op een USB-stick te zetten en deze op te sturen naar de klant. Dit doe ik niet zo snel met portretshoots, maar bij bruiloften wel altijd. USB-sticks kan je laten personaliseren met een logo. Dit kan je laten doen bij verschillende online drukkerijen maar ook op AliExpress. Daar moet je wel goed checken of elke USB-stick het ook echt doet. Ook kan je er zelf een leuk pakketje van maken samen met bijvoorbeeld wat geprinte foto’s, een fotolijstje en een leuk bedankkaartje. Zo maak je de klantervaring extra leuk.

Hopelijk heb je wat gehad aan deze blog! Laat het me weten hieronder. Ik ben ook benieuwd: hoe lever jij meestal de foto’s aan de klant?

Comments

Bedankt voor deze post. Zeker pixieset klinkt interessant.

Goede blog en goede tips idd! Wel goed om erbij te vermelden dat bij Pixieset de kwaliteit van je foto’s bij een gratis account echt matig wordt. Als je dus professionele fotograaf bent zou ik echt de betaalde versie aanraden!

Zeer interessant! Tot op heden gebruikte ik enkel We transfer en een usb-stick. Ik zal Pixieset eens van nader bekijken. Bedankt voor deze tip!

Duidelijke uitleg. Hier was ik net naar op zoek. Pixieset is het geworden. Net mijn eerste fotogalerij doorgestuurd en heel tevreden van. Bedankt voor deze tip!

Comment

CLOSE