MENU

In 5 stappen beginnen met analoge fotografie

Photography tips

January 8, 2019

analoog fotografie

Wanneer je dit leest ben je waarschijnlijk iemand die normaal digitaal fotografeert. Wil je weten waarom je analoog zou willen fotograferen? Lees dan de vorige blogpost. Daar vertel ik je ook over de bijkomende nadelen, want ja, die zijn er ook. Dan nu, in het kort, hoe je in 5 stappen begint met analoog fotograferen.

1. Kies een camera

Mijn tip voor je eerste analoge camera: Zoek op Marktplaats of vraag aan kennissen of familieleden of ze er nog eentje hebben liggen. Ik heb zelf al m’n analoge camera’s van Markplaats gehaald voor weinig geld.

Hoe kies je dan een analoge camera? Eigenlijk werkt ‘t hetzelfde als bij digitale camera’s. Ook hier heb je namelijk verschillende camera’s waar je lenzen wel en niet kan verwisselen en met meer en minder functies. Verschil in kwaliteit is er ook. Als je er nog niet zeker van bent hoe vaak je ermee gaat fotograferen zou ik aanraden om te beginnen met een goedkopere camera, want je kunt al redelijk goeie voor weinig geld vinden op Marktplaats.

Ik begon met een hele simpele camera: de Ricoh 35ZF.  Die had ik gehaald op Markplaats voor 5 euro. De lens is niet verwisselbaar en er zitten niet veel functies op de camera. De focus moest ik zelf inschatten (0,9m tot oneindig), dus deze camera is niet aan te raden. Het resultaat van mijn eerste rolletje vind je hier. Ik was wel verrast door het resultaat en vond het zeker leuk om ermee te beginnen.

Na mijn eerste of 2e rolletje ben ik al snel overgegaan op de volgende camera: de Ricoh KR-5. Hierop kan de lens wel worden verwisseld en heb je meer functies op de camera. Door de zoeker kan ik ook zien of m’n onderwerp in focus is. Ook deze camera was niet duur (€20 à €30) en zeker goed om mee te beginnen.

Daarna ben ik doorgegaan naar de Nikon F3 en nu ben ik op zoek naar een medium format camera.

2. Kies een rolletje

De meeste normale analoge camera’s gebruiken 35mm filmrolletjes. Hier begin je dan ook vaak mee. Een ander formaat is 120mm voor medium format camera’s. Je kunt kiezen tussen verschillende merken zoals Kodak, Fujifilm, Agfa en Ilford. De getallen 160, 400, 800 duiden de ISO aan. Ik begon met Fujifilm Superia 400 omdat dit werd aangeraden voor de beginner bij Hafo, een fotospeciaalzaak in Den Haag. Hoe je het rolletje in de camera doet en er uithaalt kun je het beste op YouTube opzoeken. Ik had veel aan dit filmpje.

Tegenwoordig gebruik ik Fujifilm Pro 400H vanwege de mooie kleuren en om het vergelijkbaar te houden met m’n digitale foto’s.

3. Leer de instellingen te gebruiken

Het is handig als je snapt hoe diafragma en sluitertijd werken en hoe de lichtmeter werkt. Aan de hand daarvan kan je namelijk inschatten of een foto goed belicht is, want dit kun je nu niet checken in een histogram of op een schermpje. Het is gelukkig allemaal niet zo moeilijk:

Diafragma bepaalt hoe wazig je achtergrond is en hoe lager het f-getal, hoe lichter de foto.

Sluitertijd bepaalt of je beweging bevriest of laat zien en hoe langer de sluitertijd, hoe lichter de foto.

De lichtmeter laat zien of een foto goed belicht is, onderbelicht of overbelicht.

4. Just shoot!

Ik weet hoe spannend het is om je eerste rolletje te schieten. Je kent de camera nog niet, weet nog niet of hij het überhaupt doet, of je alles goed hebt ingesteld, maar toch: ga gewoon je eerste rolletje schieten. Experimenteer, schiet in verschillende lichtomstandigheden, gebruik verschillende instellingen, fotografeer verschillende onderwerpen. Zo leer je je camera kennen en na je eerste rolletje zal het alleen maar makkelijker en leuker worden.

5. Kies een filmlab

Je filmrolletjes moet je laten ontwikkkelen. En nadat ze ontwikkeld zijn moeten ze nog worden gescand voordat je de foto’s op de computer hebt. Dit proces kan je laten doen door een lab. Ik deed het vroeger bij Hafo in Den Haag. Zij stuurden de scans naar mij per mail. Ik bewerkte de foto’s daarna in Lightroom naar m’n eigen smaak.

De laatste keer heb ik het laten doen bij Carmencita in Valencia, waar ik écht heel blij mee ben. Je kan bij hen aangeven hoe je de foto’s wilt qua licht en kleur. Ook kan je foto’s uploaden van hoe je het zou willen hebben. Dit is handig als je digitale foto’s hebt van dezelfde situatie die je in jouw stijl hebt nabewerkt. Zij zorgen ervoor dat de foto’s zoveel mogelijk in jouw stijl worden ontwikkeld. Zo hoef je er zelf (bijna) niks meer aan te doen. Wel moet je lang wachten voordat je je foto’s terug krijgt, zeker een aantal weken. Bij Hafo duurde dat maar een aantal dagen of soms zelfs maar 1 dag. Qua prijs is het wel vergelijkbaar.

Good luck & have fun!

Tijd om aan de slag te gaan! Ik ben heel benieuwd na je eerste rolletje hoe je het hebt ervaren en wat je ervan hebt geleerd. Let me know als je het hebt uitgeprobeerd!

Comments

hi! welke camera en rolletjes heb je voor de onderste 3 foto’s gebruikt?

Hi! Dat is de Nikon F3 met Fujifilm Pro 400H en de rolletjes zijn ontwikkeld en gescand bij Carmencita Film Lab.

Comment

CLOSE