MENU

Met welke lens maak je outfitfoto’s?

lens-voor-outfitfoto

Dit is denk ik één van de meest gestelde vragen aan mij: Met welke lens maak je outfitfoto’s? Vandaag ga ik deze vraag eindelijk beantwoorden, maar er komt binnenkort ook een artikel aan in mijn serie ‘beginnen met een DSLR’ waarin ik uitleg waar je op moet letten als je een lens kiest.

Welke lens ik gebruik voor outfitfoto’s is door de jaren heen veranderd. Ik gebruik nu de 85mm f/1.4 lens van Nikon. Ik gebruikte vroeger vaak de 70-200mm f/2.8. Soms gebruikte ik ook meerdere lenzen tijdens een outfitshoot. Een lens die door heel veel bloggers wordt gebruikt is de 50mm f/1.8 of f/1.4. Deze heb ik persoonlijk nooit gebruikt voor outfitfoto’s (geen specifieke reden), maar is wel een aanrader omdat hij niet zo duur is. Ik zal hieronder wat voorbeelden laten zien van foto’s met verschillende lenzen.

70-200mm f/2.8

Deze telelens heb ik een hele lange tijd gebruikt. Het is een hele mooie lens voor outfitfoto’s. Je kan er een mooie wazige achtergrond mee krijgen. Een nadeel is het gewicht, hij is heel groot en heel zwaar. Nu ik een full-frame camera heb, gebruik ik deze niet meer, omdat hij te zwaar is geworden in combinatie met mijn camera.  Een ander nadeel is dat je ver af staat van het model, waardoor je niet goed kan communiceren. Zij horen geen klik en weten dus ook niet wanneer ze van pose kunnen veranderen.

Voorbeeldfoto’s:

May

85mm f/1.4

Sinds ik een full-frame camera heb is dit de enige lens die ik gebruik voor outfitfoto’s. Hij is mooi voor wazige achtergronden, net zo mooi als de 70-200mm eigenlijk en een stuk minder zwaar. Hij is op dit moment mijn favoriet voor outfitfoto’s.

Voorbeeldfoto’s:

35mm f/1.8

Dit was op mijn crop-camera mijn favoriete dagelijkse lens en hiermee maakte ik soms ook outfitfoto’s. Als ik meer van de achtergrond wilde laten zien, een wat wijder shot wilde, gebruikte ik deze lens. Het waren dan sowieso foto’s van de hele outfit. Door de cropfactor van mijn camera werd het wel een 50mm.

Voorbeeldfoto’s:

24-70mm f/2.8

Dit is een lens die nog op mijn verlanglijstje staat, maar die ik wel eens heb gehuurd of geleend. Hiermee heb ik ook wel eens outfitfoto’s gemaakt, maar ze hebben op de één of andere manier een andere stijl dan mijn foto’s normaal hebben.

Voorbeeldfoto’s:

Als je het mij vraagt maakt het niet zoveel uit welke lens je gebruikt, 50mm – 85mm – 70-200mm, het kan allemaal. Natuurlijk zijn er wel wat verschillen in stijl en qua compositie-mogelijkheden, maar soms is het gewoon een kwestie van werken met wat je hebt. Hopelijk hebben jullie zo wel een beetje inzicht gekregen in de opties die er zijn.

In QOTD (Question of the Day) behandel ik vragen die te maken hebben met fotografie. Heb jij dus een fotografiegerelateerde vraag? Laat het mij dan weten in een comment hieronder of door een mailtje te sturen naar info@byjosechan.com en wie weet beantwoord ik jouw vraag de volgende keer!

comments

TOP blogpost! Super bruikbaar! Thanks!

Wat een handig artikel ik ga dit eventjes opslaan! liefs

Super handig! Ik zet de 85mm op mijn lijstje! :)

Hele fijne tips! Ik heb het artikel opgeslagen voor later ;)

Leuk om te horen, laat maar weten als je fotografievragen hebt!

Erg leuk om het verschil te zien! Ik gebruik momenteel vaak mijn 70-300, of 50mm lens. Heel soms ook mijn 17-40 voor de wat wijdere shots :-)

De 85mm vind ik echt het tofst en de mooiste foto’s maken. Ik zou ook graag een zoomlens willen (en een full-frame camera pls) haha.

Jaaa, ik heb voor mijn reis de 24-70 mm gekocht en gebruik ‘m voor outfit foto’s. Heel fijn om een zoom lens te hebben! :)
X

Wat een handig artikel, zeker met de illustrerende foto’s erbij! :) Ik gebruik heeeel graag een 50mm-lens, is eigenlijk voor alles goed :) Outfits heb ik nog niet echt gedaan, maar voor die portretten vind ik die enorm handig. Mooie foto’s! Liefs :)

Handig dat je zo’n overzicht hebt gemaakt! Ik moet nog even (nee, oké, heel lang) sparen voordat ik ooit zo’n dure lens kan kopen. Tot nu toe doe ik alles dus met m’n 50mm lens :)

Hele handige tips! Ik gebruik eigenlijk altijd de normale lens of de 50 mm lens.

Fijn lijstje! Ik ga ‘m even opslaan. Ik ben super benieuwd naar de 85mm f/1.4, die staat zeker op mijn verlanglijstje. Lijkt me zo’n goede lens!

Wat een handige tips, thanks!

Graag gedaan en let me know als je fotografievragen hebt!

Hulde aan jou en je blog. Zó ontzettend handig! Je foto’s zijn ook echt prachtig, die met de 85mm lens zijn m’n favoriet. ♥︎ *Zet op verlanglijstje*

Ah dankje, super lief! Leuk om te horen, laat ‘t me weten als je fotografievragen hebt!

Wat een mooie foto’s maak je toch! Zelf gebruik ik eigenlijk (bijna) altijd de 50 mm lens (dat kon m’n budget wel aan), maar ik wil nog heel graag wat andere lenzen aan m’n collectie toevoegen. :)

Heel erg mooie foto’s en superhandig artikel! Ik ga me zeker eens verdiepen in lenzen, lijkt me toch wel erg praktisch. Malou x

Hele handige tips. Ik leer hier zoveel van!

Leave a comment

Welcome

On my blog you'll find my recent photography work, photography tips and personal updates about my life as a photographer.

CLOSE