MENU

Welk diafragma gebruik je voor outfitfoto’s?

Question of the day

March 15, 2017

diafragma outfitfotos

Heb je je wel eens afgevraagd met welk diafragma outfitfoto’s het beste kunnen worden gemaakt? Romy vroeg mij welk diafragma ik het liefst gebruik voor outfitfoto’s. Ik zal vertellen hoe ik bepaal met welk diafragma ik schiet en zal het verder aan jou overlaten welk diafragma je kiest om mee te fotograferen.

Mocht je niet weten wat diafragma is, kan je deze blogpost lezen. Maar kort gezegd, je kan met diafragma regelen hoeveel licht er in je camera komt en hoe wazig de achtergrond is. En een wazige achtergrond is wat we vaak mooi vinden om te zien bij outfitfoto’s.

Outfitfoto, Emilie de la Court, Miss Confidential, by José Chan

Kleinst mogelijk f-getal

Als je mij langer volgt weet je dat mijn foto’s heel vaak een wazige achtergrond hebben. Het model is dan scherp, de achtergrond is blurry, waardoor je niet meer kan zien wat er allemaal op de achtergrond gebeurt. Hierdoor focussen je ogen meteen op het model en de kleren.

Ik kies er altijd voor om met een groot diafragma te schieten voor die wazige achtergrond. Dat betekent qua instellingen dat je met een laag f-nummer schiet. Als jouw lens bijv. een 50mm f/1.4 is, is 1.4 het kleinst mogelijk f-getal. Je kan het f-getal instellen als je manueel (M) fotografeert of op stand ‘diafragmaprioriteit’ (A of Av).

Bij een klein getal, groot diafragma is een bijkomend voordeel dat er ook veel licht in je camera komt. Win-win dus.

Heb je een lens waar het kleinste f-getal 3.5 of 5.6 is? Lees dan hier welke lenzen goed zijn voor outfitfoto’s: Met welke lens maak je outfitfoto’s?

Soft spot

Wel is er 1 nadeel. Je lens is niet het scherpst bij het kleinste f-getal. Je lens heeft een ‘soft spot’ waar hij het scherpst is. Dit is bij een lens van 50mm f/1.4 tussen f/4 en f/11. De vuistregel is daarom om nooit op het maximale diafragma te schieten, maar een paar getallen er vandaan. Ik schiet dus met mijn 85mm f/1.4 outfitfoto’s met f/2 of f/2.8. Voor de wazige achtergrond maakt het niet zo’n héél groot verschil. (Plus, voor een wazige achtergrond spelen er meer factoren mee.) Ik heb liever hele scherpe foto’s.

 

Karien Anne outfitfoto's by José Chan

Kortom, het liefst gebruik ik een zo groot mogelijk diafragma, het kleinst mogelijk getal (bijv. f/1.4). Kanttekening is dat je lens niet op z’n scherpst is bij het grootste diafragma. Dus in werkelijkheid schiet ik meestal rond de f/2-2.8.

Bedankt Romy voor deze vraag! Heb jij een fotografievraag? Stel hem in de comments, DM mij op Instagram of mail mij: info@byjosechan.com

Mocht je meer tips willen lezen over het maken van outfitfoto’s, kan je deze blogpost lezen: 5 fotografietips voor het maken van outfitfoto’s.

Comments

Wat leuk om te lezen! Ik deed vorig jaar een basiscursus fotografie, maar doe er nog veel te weinig mee!

Wat een handige tip! Ik heb inderdaad dat mijn foto’s soms niet helemaal scherp zijn. Dit ga ik de volgende keer proberen in ieder geval. Als het inderdaad niet veel scheelt qua wazigheid van de achtergrond, dan doe ik het voortaan op deze manier :)

Dat is een handige tip zeg! Ik binnenkort maar weer eens spelen met mijn camera en dit ook uitproberen! Leuk!

Superfijn dat je mijn vraag hebt beantwoord! Hele duidelijke uitleg zo :) Dankjewel!

Leuk artikel met mooie foto’s weer!

Ik laat mijn foto’s tegenwoordig ook schieten met het laagste f-getal, maar merk idd dat ze minder scherp zijn. Toch eens met f/2 proberen!

Lekker helder artikel, daar hou ik van. Zelf werk ik op dezelfde manier. Ik heb een 35 mm f1.8 en ik shoot voor outfits altijd tussen de f2.2 en 2.8. Voor close-ups houd ik juist wel heel veel van m’n f1.8 of op m’n 50 mm van de f1.4

Yay, leuk artikel! Ik gebruik zelf ook meestal een diafragma van 2.8 of 3.2 met mijn 50 mm lens 1.8. Wanneer ik ‘m op 1.8 zet is ‘ie niet op z’n scherpst inderdaad, wat je bij oufitfoto’s juist wél wil. :)

Comment

CLOSE