MENU

Jullie meestgestelde (fotografie)vragen beantwoord!

De laatste tijd, of eigenlijk al een lange tijd, krijg ik veel (fotografie)vragen op Instagram. Veel vragen komen steeds terug, dus het leek me goed om eens alle vragen ook op m’n blog te beantwoorden (kort en bondig), zodat ik minder vaak dezelfde vragen hoef te beantwoorden ;-).

Heb jij een opleiding of cursus gedaan voor fotografie?

Nee, ik heb geen opleiding of cursus gedaan hiervoor. Ik heb Bouwkunde en Wetenschapscommunicatie aan de TU Delft gestudeerd. Qua fotografie heb ik mezelf alles aangeleerd.

Tips om jezelf fotografie aan te leren?

Yes, die geef ik in deze video:

Hoe promoot je jezelf om foto’s te maken van anderen?

Ik doe dat via mijn website, mijn Instagram en Facebook. Ik heb toen ik net begon eerst mensen uit mijn omgeving gefotografeerd om mijn portfolio op te bouwen en vervolgens heb ik dat gedeeld online zodat andere mensen dat zien. Wanneer ik mensen benader om foto’s van hun te maken kan ik verwijzen naar mijn website. Andere mensen komen naar mij toe omdat ze mijn werk online hebben gezien.

Hoe kom je aan particuliere klanten als gezinnen en vriendinnen shoots?

Om te beginnen via via, dus via vrienden en kennissen. Zorg dat je goed zichtbaar en vindbaar bent met een portfolio op je website. En zorgen dat de vrienden of kennissen die je op de foto zet je foto’s delen op social media en jou daarbij vermelden. En dit niet 1 keer, maar regelmatig zodat mensen je steeds voorbij zien komen en blijven herinneren.

Hoe ben je gekomen tot de stijl die je nu hebt? En dan vooral met betrekking op bewerken van foto’s. Is dat altijd een beetje hetzelfde geweest of heb je verschillende stijlen die je mooi vindt of is dat een beetje ontwikkeld in de loop der jaren?

Mijn stijl heb ik inderdaad in de loop der jaren ontwikkeld. Zeker als ik zelf terug kijk op mijn oude foto’s zie ik dat het is veranderd. Vroeger was het bijv. een stuk donkerder en koeler qua toon. Nu is het lichter en frisser. Je blijft het ontwikkelen denk ik, ook nu twijfel ik nog wel eens omdat ik ook verschillende stijlen mooi vind. Maar eenmaal als je klanten hebt verwachten ze foto’s in dezelfde stijl als wat ze zien op je website en Instagram. Als ik nu een lichte stijl hebt, kan ik niet opeens bij een shoot met allemaal donkere, moody foto’s komen. Daar komen ze niet voor bij mij.

Bij het ‘kiezen’ van een stijl gaat het uiteindelijk om wat jij zelf mooi vindt en waar jij achter staat. Er is geen ‘goed’ of ‘fout’. Verder zit je stijl niet alleen in je bewerking maar ook in je manier van fotograferen en dat blijf je ook ontwikkelen.

Bij welke webhosting heb jij je blog ondergebracht?

Ik heb mijn website bij One.com, ze hebben daar een 1-click-wordpress installatie wat ik in het begin heel chill vond. Verder is het niet duur en hebben ze goeie customer support. Als je mijn referral linkje gebruikt hierboven krijg je 14 euro korting op een hostingpakket.

Hoe bewerk je je fotos allemaal zo mooi op Instagram? Het ziet er allemaal zo prachtig en consistent uit!

Dankje! Ik edit met verschillende programma’s, maar doe eigenlijk altijd gewoon wat in mijn ogen mooi is. Ik hou van heldere, lichte, frisse foto’s. Vaak gebruik ik wel dezelfde edits qua belichting en kleur. Ik gebruik veel VSCO voor iPhone-foto’s en Lightroom voor mijn DSLR-foto’s.

Wat zijn je favoriete VSCO filters?

S2 en S3 zijn mijn meest gebruikte filters in VSCO.

Waar edit jij je video’s mee?

Ik edit met Adobe Premiere Pro.

Bij alle foto’s die ik maak denk ik dat ze scherp zijn en wanneer ik ze op mijn laptop open zijn ze allemaal onscherp. Hoe komt dit? En wat zou ik hieraan kunnen doen?

Het schermpje op je camera is klein. Om te zien of het echt scherp is kan je het beste inzoomen op de foto, naar het punt waar je op had gefocust. Dan kun je de scherpte checken. Onscherpe foto’s kan verder verschillende redenen hebben. De meest voorkomende heb ik in deze blogpost behandeld:

Mijn foto’s zijn net niet helemaal scherp. Waar kan dat aan liggen?

Spreek je Mandarijn of Kantonees ?

Kantonees :-)

Kan ik meelopen bij shoots als assistent?

Ik heb niet altijd een assistent nodig en soms is dat ook niet gewenst door de klant. Maar tijdens TFP shoots kan ik wel eens wat hulp gebruiken, ook om behind the scenes video’s op te nemen. Mocht je dus interesse hebben, stuur me dan een mailtje samen met wat van je werk / je portfolio: info@byjosechan.com

Zoek je nog stagiaires?

Ik ben niet actief op zoek, maar als iemand stage wil lopen bij mij denk ik daar wel serieus over na. Het lijkt mij fijn om extra handen te hebben, maar aan de andere kant is het ook verantwoordelijkheid erbij. Je kan mij wel altijd een mailtje sturen als je interesse hebt. Ik zit in Den Haag.

Ik vind je kledingstyle echt leuk, fris, soort van casual en easy, maar super netjes en wedding-ish. Waar koop jij je kleren?

Aww, super lief en leuke beschrijving van mijn stijl, hahah. Ik koop mijn kleren overal wel een beetje, veel van Mango denk ik. Zara en Stradivarius ook wel eens, Uniqlo in het buitenland en Asos online.

Wat is een goede camera en lens voor een beginner?

Ik krijg heeeeel vaak de vraag: ‘Ik heb deze DSLR-camera (merk + model) en deze lens (aantal mm), is dit goed voor een beginner?’

Allereerst, ik weet niks over Canon, hahah. Voor Nikon weet ik alleen waar ik zelf mee ben begonnen en dat is een Nikon D90 en daarna een Nikon D5200. Dat zijn echt meer dan prima camera’s voor een beginner en tegenwoordig zijn de ‘instap’camera’s alweer een stukje verder. Sowieso kan je met elke DSLR-camera mooie foto’s maken, ongeacht het merk, model en lens.

Qua lens raad ik altijd een 50mm f/1.8 of 35mm f/1.8 aan voor beginners, maar als je een andere lens hebt kan je daar ook prima mee fotograferen.

Probeer het eerst uit, doe het met wat je hebt. Leer daar eerst mee en kijk later pas of je je apparatuur wilt upgraden.

Welke camera moet ik kiezen? Canon of Nikon?

Ik heb een eenzijdig beeld omdat ik met Nikon ben begonnen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik er heel blij mee ben en dat ik geen behoefte heb om over te stappen naar Canon of Sony of een ander merk. Maar het zijn beide goeie keuzes.

Welke camera gebruik je?

Ik gebruik de Nikon D810. Op mijn verlanglijst staat nog de Nikon D850.

Met welke lens is deze foto gemaakt? / Welke lenzen gebruik je (bij bruiloften of portretten)?

Ik gebruik de 35mm f/1.4 van Sigma en de 85mm f/1.4 van Nikon het meest, misschien 98% van de tijd. Dus grote kans dat de foto met één van deze lenzen is gemaakt. Bij bruiloften en portretshoots gebruik ik ook meestal deze twee lenzen.

Een overzicht van mijn apparatuur vind je hier:

MIJN FOTOAPPARATUUR

Welke Youtubers maken nog meer leuke video’s over fotografie?

Jessica Kobeissi
Julia Trotti
Mango Street
Irene Rudnyk
Jana Williams
Jessica Whitaker
MHilariusfotografie

Geef je workshops fotografie?

Ja!! Ik geef workshops portretfotografie. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Hoe ga je om met licht op een binnenlocatie, bijv. bij iemand thuis?

Ik probeer zoveel mogelijk natuurlijk licht in huis te halen, dus alle gordijnen etc. zoveel mogelijk open. Alle kunstlichten uit, anders krijg je gemixt licht wat vervelend is om te bewerken. Verder probeer ik het model vaak meer naar het raam toe te brengen voor meer licht.

Waarom gebruik je een spiegelreflex en geen systeemcamera?

De eerste camera die ik had was een DSLR-camera. Die had ik gekregen als cadeau. Eenmaal daarmee bezig en met de lenzen die ik heb, was het makkelijker om daarmee te blijven werken dan om over te stappen op een systeemcamera. Wel heb ik de Nikon 1 J5 systeemcamera waar ik meer dagelijkse foto’s mee maak. Deze gebruik ik niet bij portretshoots of bruiloften.

Review: Nikon 1 J5

Hopelijk hebben deze vragen en antwoorden je verder geholpen. Heb je zelf nog andere vragen? Stel ze gerust op Instagram @byjosechan via een DM. Over een tijdje als ik weer een boel vragen heb beantwoord zal ik misschien weer een overzicht maken van alle vragen.

Comments

Super interessant allemaal! Ik kende alleen Mhilarius en Jana Williams nog niet dus daar heb ik ook gelijk nog even op geabonneerd!

Comment

CLOSE