MENU

7 tips voor éxtra mooie foto’s op je bruiloft

Het verschil tussen ‘gewone’ trouwfoto’s en trouwfoto’s die zó mooi zijn dat ze gepubliceerd kunnen worden zit in de kleinste details. Er zijn dingen die je als bruidspaar kan voorbereiden samen met je fotograaf om extra mooie foto’s te krijgen. Als fotograaf is het goed om je koppels hiervan op de hoogte te stellen. Hier zijn een aantal tips om je bruiloft te plannen voor de mooiste trouwfoto’s.

Details

Het verhaal van jullie grote dag is niet compleet zonder details. Daarom maak ik aan het begin van de dag graag foto’s van details zodat ook die niet vergeten worden. Dit doe ik voordat ik nog andere dingen fotografeer. Het helpt enorm als jullie al wat spulletjes kunnen klaar leggen die jullie op de foto willen. Hieronder een lijstje met spullen waar je aan kunt denken:

 • Uitnodigingen (2x) + envelop en ander drukwerk zoals save the date, programma, menu, tafelnummers etc.
 • Jurk
 • Sluier / haaraccessoires
 • Ringen (trouwringen + verlovingsring)
 • Schoenen
 • Sieraden
 • Parfum
 • Boeket & corsage
 • Stropdas / bowtie
 • Manchetknopen
 • Zonnebril
 • Horloge

Getting ready

Heb je al nagedacht over de ruimte waarin je je laat opmaken en je je klaarmaakt? Als je mooie foto’s van dit bijzondere moment wilt is het belangrijk dat je je klaarmaakt in een kamer met niet al te veel afleiding. Denk dus aan een goed opruimde kamer of een hotelkamer. Deze tip geldt trouwens voor alle plekken waar foto’s worden gemaakt. Dus ook als er foto’s worden gemaakt in de tuin, of als de theeceremonie wordt gedaan in de woonkamer. Zorg ook voor veel daglicht (handig voor de MUAH én voor de foto’s), dus ga bijvoorbeeld dicht bij een raam zitten. Denk daarnaast ook aan een mooi japon of kimono om aan te trekken tijdens het opmaken.

First look

Maak van je first look een speciaal moment. De first look kan je op meerdere manieren doen. Eén van de traditionele manieren is om de bruid thuis op te halen bij haar ouders. Een modernere manier is om op locatie (vaak de locatie van de fotoshoot) elkaar voor het eerst te zien. Dit zorgt voor de mooiste foto’s en heeft een intieme sfeer omdat jullie echt met z’n tweetjes zijn (naast de fotograaf en videograaf dan). De derde manier is om de first look pas te doen tijdens de ceremonie. De bruidegom ziet de bruid dan voor het eerst in haar trouwjurk waar ook de gasten bij zijn.

Fotoshoot

Wat is het beste moment om je fotoshoot in te plannen? Het beste moment om de fotoshoot in te plannen is in de ochtend of in de namiddag. De zon staat rond het middaguur namelijk op z’n hoogst en felst. Je krijgt dan harde schaduwen (niet flatteus) en je gaat al snel knijpen met je ogen. De mooiste foto’s worden daarom gemaakt in de ochtend of in de namiddag als de zon wat lager staat.

Als je foto’s samen met je bruidsmeisjes en bruidsjonkers wilt is het een goed idee om ze mee te nemen naar de fotoshoot. Dan maken we eerst een half uur foto’s samen met hen. Vervolgens kunnen zij door met andere voorbereidingen en kunnen wij verder foto’s maken met jullie twee.

Golden hour

Het gouden uurtje geeft het mooiste licht om foto’s te maken. Als er ruimte is in jullie planning is het ook daarom zeker een aanrader om nog een klein half uurtje foto’s te maken bij zonsondergang (áls de zon schijnt uiteraard).

Ceremonie

Tegenwoordig maken we allemaal graag foto’s op onze mobieltjes of tablets, maar hoeveel mooier is het als alle familie en vrienden écht aanwezig is tijdens jullie ceremonie? Een vriendelijke mededeling vooraf om de mobieltjes op stil te zetten, weg te doen en geen foto’s te maken tijdens de ceremonie is helemaal niet zo gek dan.

Familieportretten

Plan genoeg tijd in als je familieportretten wilt maken. Maak vantevoren een lijstje met alle combinaties die je wilt hebben en zorg dat er van beide families iemand is die dit lijstje heeft. Zo weet je zeker dat je niemand vergeet en de 2 familieleden met het lijstje kunnen ervoor zorgen dat iedereen op het juiste moment bij elkaar is en de foto’s snel kunnen worden gemaakt. Het zou zonde zijn als je hier lang op elkaar moet wachten en je daardoor minder tijd met je gasten kan doorbrengen.

Hopelijk heb je wat gehad aan deze tips. Belangrijk is dat je als bruidspaar goed van tevoren afstemt met je fotograaf wat je wensen zijn en goed afspreekt hoeveel tijd er voor elk onderdeel nodig is. Als fotograaf is het handig om zulke tips al ver van tevoren te delen met je bruidspaar zodat zij dit kunnen meenemen in hun planning.

comments

Een maand geleden had ik mijn eerste bruiloft als fotograaf. Wat is het lastig om mooie familieportretten te maken zeg, dat viel me echt tegen!

Leave a comment

Welcome

On my blog you'll find my recent photography work, photography tips and personal updates about my life as a photographer.

CLOSE