MENU

Terugblik 2018 en doelen 2019

Zo aan het einde van het jaar vind ik het altijd leuk vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Ik ben door alle kennismakingsgesprekken met koppels die volgend jaar trouwen met m’n hoofd eigenlijk al helemaal in 2019. Daardoor schrijf ik soms ook per ongeluk 2020 in plaats van 2019 als we het hebben over ‘volgend jaar’. Ik weet dankzij de adviesdag bij Annic al precies wat mijn doelen zijn op zakelijk en persoonlijk vlak voor volgend jaar, dus dat is heel fijn. Toch wil ik even stilstaan en terug kijken naar afgelopen jaar, omdat successen natuurlijk ook gevierd moeten worden. Tussendoor zal ik ook mijn doelen vertellen voor komend jaar.

Bruiloften

Eén van mijn doelen van afgelopen jaar was om meer bruiloften te doen. Dat is zeker gelukt. Ik weet nog dat ik het eigenlijk heel spannend vond om mijn eerste bruiloften te fotograferen. Nu vind ik dat veel minder spannend en weet ik eigenlijk altijd wel wat ik kan verwachten. Volgend jaar staan er al meer bruiloften op de planning dan afgelopen jaar, dus daar ben ik heel blij mee. Ik kijk er zeker naar uit! Wel weet ik dat het daardoor ook drukker word, zeker in de zomer, dus dat ik voor andere shoots wat minder tijd zal hebben.

YouTube

Ik wilde afgelopen jaar ook meer en consistenter video’s maken voor YouTube. Dat is niet helemaal gelukt. Het eerste half jaar was ik denk ik voornamelijk druk met het plannen van onze bruiloft, waardoor ik weinig tijd overhield voor YouTube. Ik heb dus na een tijdje ook niet meer consistent gepost. Voor volgend jaar heb ik eigenlijk voor mezelf gezegd dat ik stop met YouTube. Ik vind het heel leuk als ik hoor van mensen dat ze er wat aan hebben gehad, maar het kost me teveel tijd en energie om wekelijks een video op te nemen en te plaatsen. Zonder YouTube heb ik meer tijd om me te focussen op andere dingen. Zo zal ik mijn blog wel blijven updaten en zal ik zeker op Instagram wel Q&A’s blijven houden om fotografietips te kunnen blijven delen.

Flitsen

Eén van mijn doelen was ook om comfortabeler te worden met flitsen. Dat is in zekere zin wel gelukt. Ik heb meerdere keren off camera flash gebruikt wat ik wilde leren, maar die keren zijn volgens mij op 1 hand te tellen. Wel weet ik beter wat ik aan het doen ben en ben ik zeker op bruiloften niet bang om te flitsen. Volgend jaar wil ik nog een stapje verder om ook studioflitsers te leren gebruiken om af en toe ook wat studio-werk te kunnen doen. Ik heb niet de ambitie om echt studiofotograaf te worden, maar het lijkt me wel leuk om in de studio werk te kunnen maken in mijn eigen stijl. Ook als ik studioflitsers zou kunnen leren gebruiken op locatie zou ik dat wel gaaf vinden.

Reizen

Afgelopen jaar heb ik veel gereisd, waar ik heel dankbaar voor ben. Ik ben op fotoreis geweest naar Lofoten, citytrips naar Londen en Wenen, ik heb een bruiloft gefotografeerd als second shooter op Sicilië, ben nog een weekendje naar Londen geweest en op huwelijksreis naar Santorini en Naxos. Volgend jaar staan er zeker alweer een aantal reizen op de planning, waaronder weer Londen (ik blijf maar terug gaan, hahah), Hangzhou en Istrië. Als ik reizen zou kunnen combineren met mijn werk zou ik dat echt super leuk vinden. Het hoeft van mij nog niet per se volgend jaar, omdat ik al genoeg andere doelen heb om aan te werken, maar 1 of 2 shoots of bruiloften in het buitenland zou ik wel leuk vinden.

Trouwen

Ik heb uiteraard in de persoonlijke update van oktober al kort wat gedeeld over onze bruiloft, maar zouden jullie het nog leuk vinden als ik een aparte blogpost maak met foto’s van onze bruiloft? :) En ik heb ook een video waar ik de 30 dagen vooraf aan onze bruiloft heb vastgelegd, misschien ook nog wel leuk om te laten zien daarbij! Let me know!

Workshops

Ergens in oktober had ik opeens zin om iets te doen waar ik eigenlijk al wel vaker over had nagedacht, namelijk: workshops geven. En dit heb ik eind november en begin december dan ook gedaan! Ik vond het super leuk om te doen. Het plannen en organiseren blijft denk ik iets waar veel tijd in gaat zitten, maar het is het elke keer waard. Zó leuk om andere mensen te kunnen inspireren en hen dingen te leren over fotografie. Volgend jaar ga ik hier dus mee verder en breid ik het ook uit. Ik zal meerdere workshops geven over verschillende onderwerpen en ik zal daarnaast ook werkboeken maken met opdrachten die je helpen om verder te komen op bepaalde gebieden. Een beetje vaag nog allemaal misschien, maar ik moet ze nog ontwikkelen, dus vandaar dat ik er nog niet teveel over kwijt kan. Ik heb er wel veel zin in om ze met jullie te kunnen delen uiteindelijk!

Analoog fotograferen

Afgelopen jaar ben ik meer en meer met een analoge camera gaan fotograferen en ik vind het elke keer echt super leuk om het resultaat binnen te krijgen. Ook heb ik nu een lab ontdekt waar ik heel blij mee ben. Zij ontwikkelen en scannen de rolletjes precies zoals ik het wil hebben. Ik hoop het komende jaar nog meer analoog te fotograferen, vooral bij creatieve projecten waar ik geen druk heb van een klant of opdrachtgever. Ik ben nu ook op zoek naar een nieuwe analoge camera met autofocus, omdat ik dan wat sneller kan werken en misschien later zelfs bruiloften ermee kan fotograferen.

Zo, dat waren wel zo’n beetje mijn doelen en hoogtepunten van afgelopen jaar. Ik heb super veel zin in komend jaar, ben heel benieuwd wat het me gaat brengen!

Comments

Wat heb je prachtige foto’s gemaakt dit jaar! Ook je bruiloftfoto’s zien er schitterend uit. Zo te lezen heb je heel wat mooie doelen mogen bereiken dit jaar. Ik ben ook zeker heel benieuwd naar een verslagje van jullie bruiloft én naar de foto’s daarvan natuurlijk :)

Wat een prachtige foto’s zeg en wat heb je mooie dingen bereikt! Maar ik zoek ook nog iemand die mijn eventuele bruiloft wil en kan fotograferen!

Comment

CLOSE