MENU

Sluitertijd – Beginnen met een DSLR #5

sluitertijd01

dnb_rotterdam

In de vorige post heb je kunnen leren over diafragma en hoe je een wazige achtergrond kan krijgen. Diafragma, ISO en sluitertijd zijn de drie elementen die samen de belichtingsdriehoek vormen. Deze beïnvloeden de belichting van je foto. In deze post gaan we door met de sluitertijd. Met de sluitertijd heb je ook invloed op beweging in de foto.

Sluitertijd en licht

De sluitertijd is de tijd dat de sluiter van je camera open blijft. Dit bepaalt hoe lang er licht er in de camera komt. Bij een lange sluitertijd komt er veel licht in de camera, wat resulteert in lichte foto’s. Bij een korte sluitertijd komt er weinig licht in de camera, wat resulteert in donkerdere foto’s.

sluitertijd-licht

Instelling op je camera

Op je camera kan je de sluitertijd aanpassen in de S/Tv-stand of in de M-stand. Het 1/… getal staat voor hoeveelste van een seconde de sluiter open blijft. 1/2 is dus een halve seconde en 1/1000 is een duizendste van een seconde. Je kan de sluitertijd ook op 3, 5, 10 en zelfs op 30 secondes zetten. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht in de camera.

Sluitertijd en beweging

De sluitertijd heeft effect op beweging in de foto. Bij een korte sluitertijd zoals 1/500 kan je de beweging in een situatie bevriezen, waardoor alles scherp is. Bij een langere sluitertijd zoals 1/8 kan je beweging laten zien in de foto. Wel heb je al snel een statief nodig om beweging van je handen te elimineren.

sluitertijd-beweging

Simpel samengevat:
Korte sluitertijd = geen beweging & minder licht.
Lange sluitertijd = beweging & meer licht. 

Welke sluitertijd in welke situatie?

Een langere sluitertijd kies je als je beweging wilt laten zien in de foto. Dit kan bijvoorbeeld bij interieurfoto’s, waar je mensen wilt laten zien, maar geen gezichten. Of bijvoorbeeld bij auto’s ‘s als je de autolampen als strepen wilt. Als je juist beweging wilt bevriezen, bijvoorbeeld bij mensen die springen of lopen, kies je een kortere sluitertijd.

sluitertijd

Meer?

Hopelijk had je wat aan deze uitleg over sluitertijd en helpt het je de belichtingsdriehoek te begrijpen! Deze post is deel van een reeks over het beginnen met een DSLR en de kennis die je daarvoor nodig moet hebben. Bekijk hier de vorige posts:

#1: Kennismaking
#2: 10 dingen om te doen met je nieuwe camera
#3: 11 musthaves voor de beginnende fotograaf
#4: Diafragma

Er zullen meer posts volgen en hopelijk kan je zo stap voor stap steeds meer leren over je nieuwe camera en er steeds beter mee fotograferen. Wil je niks missen van deze reeks? Volg mij dan op Bloglovin’ en Facebook. Daar help je mij ook enorm mee!

comments

weer een mega handig artikel, thanks for sharing

Leuk dat je hier over schrijft! Iedereen kan betere foto’s maken :)

Hele handige artikelen. Ik leer hier zoveel van!

Deze artikelen zijn tof! Heel handig wanneer je net begint met fotografie. Ik wist dit allemaal al (voor mij dus net te laat), maar vind leuk dat je dit doet. Hebben veel mensen wat aan, denk ik!

Leave a comment

CLOSE