MENU

Samsung Galaxy S10+ vs. Huawei P30 Pro, welke smartphone camera komt het beste uit de test?

De 2 Android smartphones die op dit moment het hoogst aangeschreven staan op het gebied van fotografie zijn de Samsung Galaxy S10+ en de Huawei P30 Pro. De Samsung Galaxy S10+ heeft 3 camera’s achter, 2 voor en de Huawei P30 Pro heeft 4 camera’s achter en 1 voor. Ik mocht in samenwerking met Phone Him deze telefoons een tijd testen en vergelijken en deel graag mijn bevindingen met jullie.

Interface


Links: Huawei P30 Pro, rechts: Samsung Galaxy S10+

Qua interface zijn beide eigenlijk vrij intuïtief en vergelijkbaar. Onderaan zie je de verschillende opties qua standen en kun je makkelijk wisselen tussen de verschillende standen. Bij de Huawei heb je deze opties: Aperture, Night, Portrait, Photo, Video, Pro (manueel) en het knopje More. Als je hierop klikt kom je bij een menu waar je kunt kiezen uit: Slow-mo, panorama, monochrome, AR lens, light painting, HDR, time-lapse, moving picture, filter, stickers, documents, underwater, super macro, dual-view. (Beetje overweldigend wel!)

Bij de Samsung kun je kiezen uit deze standen: Food, Panorama, Pro (manueel), Live focus, Photo, Video, Super Slow-mo, Slow motion, Hyperlapse.

Wat wel opvallend anders is, is de positie van de zoom-knoppen. De Huawei werkt met knopjes rechts waarop staat wide, 1x, 5x en 10x. De Samsung werkt met icoontjes onderaan. Deze staan voor 0.5x, 1.0x en 2.0x zoom.

Zoom

Het verschil in het aantal inzoom-opties was het eerste waar ik benieuwd naar was. De Huawei heeft naast de normale camera en de groothoek de mogelijkheid voor 5x optische zoom, 10x hybride zoom en 50x digitale zoom. De Samsung heeft naast de normale en groothoek 2x optische zoom en 10x digitale zoom.

In de praktijk ziet het verschil er zo uit. Ik heb de foto’s in deze test niet bewerkt, zodat je ook het verschil in kleur en contrast goed kan zien. Klik op de foto’s om ze in het groot te bekijken.

Boven: Huawei P30 Pro 1x en groothoek, onder: Samsung Galaxy S10+ 1x en groothoek
Huawei P30 Pro: 5x, 10x en 50x ingezoomd.

Samsung Galaxy S10+: 2x, 5x en 10x ingezoomd.

De groothoek van beide telefoons zijn heel erg vergelijkbaar. Het verschil in zoom is daarentegen wel goed te zien.

  • De Samsung heeft bij 2x zoomen nog optische zoom. Verder inzoomen naar 5x geeft al wat ruis en onscherpte als je goed kijkt. Bij de Huawei P30 Pro heb je tot 5x inzoomen nog optische zoom en is het beeld heel scherp.
  • Als je 10x inzoomt zie je het verschil ook goed in kwaliteit. Bij de Huawei heb je dan een hybride zoom, de Samsung heeft dan een digitale zoom. Bij de Huawei heb je bij 10x inzoomen nog steeds scherp beeld, bij de Samsung zie je een stuk meer onscherpte.
  • De Samsung S10+ kan tot 10x inzoomen. De Huawei P30 Pro kan helemaal tot 50x inzoomen. Dit is een groot verschil. Je kunt details fotograferen die je met het blote oog niet eens goed kan zien. Om scherpe foto’s te kunnen maken heb je echter wel een statief nodig en dan nog denk ik dat de kwaliteit niet super goed zal zijn. De vraag is dus of 10x zoomen niet al meer dan genoeg is eigenlijk.

Als we dan alleen kijken naar de 10x zoom wint de Huawei in de vergelijking.

In het donker

Ik heb de camera’s ook getest in donkere situaties en daarbij gelet op ruis. Klik op de foto’s om ze in het groot te bekijken.

Ze komen verrassend allebei goed uit de test. De foto’s zijn nog steeds goed belicht en je kunt nog steeds details duidelijk zien, ondanks dat dit een vrij donkere kamer was. Qua ruis zie je wel een groot verschil als je de foto’s verder inzoomt en naast elkaar bekijkt. De Samsung heeft duidelijk meer ruis dan de Huawei. De Huawei heeft een goede ruisreductie waarbij details nog steeds goed te zien zijn. Ik heb ook de nachtmodus gebruikt op beide telefoons en het verschil was hetzelfde. In deze vergelijking wint de Huawei het dus duidelijk.

Kleur en contrast

Ik vind in mijn foto’s altijd kleur en contrast belangrijk. Als ik de twee zo vergelijk gaat mijn voorkeur uit naar de kleuren van de Samsung S10+. Deze zijn wat levendiger en het geheel is minder donker. Ook komt dit naar mijn idee dichterbij met wat ik in het echt zag. Bij de Huawei zijn de schaduwen erg donker als je kijkt naar de molens. De schaduwen bij de Samsung zijn wat lichter en hebben meer kleur. Van beide is het dynamisch bereik wel echt verbazingwekkend goed. Zowel de hooglichten als de schaduwen worden goed behouden al lijkt dit bij de Samsung dus beter te gaan omdat je meer detail ziet in de donkere delen.

Selfies

Dan nog de voorcamera’s. Opvallend is dat de Samsung 2 voorcamera’s heeft en de Huawei 1. Bij de Samsung is er 1 iets wijder, waardoor je bijvoorbeeld makkelijker foto’s kan maken als je met meerdere personen bent. Of je kan foto’s maken met net wat meer afstand. In de vergelijking hieronder heb ik de selfie met de wijdere voorcamera naast die van de Huawei gezet. De afstand van de Huawei is dus vergelijkbaar met de wijdere voorcamera van de Samsung. De voorcamera van de Huawei fotografeert met 32 megapixels, die van de Samsung met 10 en 8 megapixels.

Opvallend zijn de HDR-look van beide camera’s, maar vooral die van de Samsung. Ik heb de HDR-functie expres uitgezet omdat ik er niet zo’n fan van ben persoonlijk, en toch hebben ze deze look. Ook het verschil in kleur wordt heel duidelijk op deze foto’s. De kleuren van de Samsung zijn een stuk levendiger en het contrast sterker. Bij de Huawei lijken de kleuren wat fletser en de contrasten zijn minder sterk, waardoor het een wat zachtere look krijgt. Wellicht hebben ze in hun voorcamera ook een standaard ‘beauty’ filter die voor de zachte look zorgt, waardoor je een gladdere huid lijkt te krijgen en minder opvallende wallen ;). De Huawei vind ik hier persoonlijk mooier omdat het contrast minder sterk is. De kleuren mogen wat levendiger, maar dit zou je kunnen nabewerken.

Foto’s met een wazige achtergrond

Beide telefoons hebben opties om foto’s te maken met een wazige achtergrond. Bij de Huawei heb je een Portrait en een Aperture stand. De Portrait stand kan je alleen gebruiken als er gezichten zijn in de foto. Op de Aperture stand kun je je ‘aperture level’ bepalen ook als er geen gezichten worden herkend. Bij de Samsung gebruik je hiervoor de Live Focus stand en kun je instellen hoeveel blur je wilt. Dit kun je zelf achteraf nog aanpassen nadat de foto is gemaakt. De wazige achtergrond van de Huawei vind ik er realistischer uitzien dan die van de Samsung. Daar is het bijna te duidelijk dat het een effect is dat wordt nagebootst.

Specificaties

Tot slot nog de specificaties van de camera’s op een rijtje:

Huawei P30 Pro Samsung Galaxy S10+
Front camera 1 32MP, f/2.0
HDR
10MP, f/1.9
HDR
Front camera 2 / 8MP, f/2.2
Wide-angle
Rear camera 1 40MP, f/1.6
OIS
Dual Pixel PDAF
12 MP, f/1.5-2.4
1.4um, OIS
Dual Pixel PDAF
Rear camera 2 20MP, f/2.2
Wide-angle
16 MP, f/2.2
Wide-angle
Rear camera 3 8MP
5x optical zoom
10x digital zoom
12MP
2x optical zoom
Rear camera 4 TOF 3D /

Conclusie

Beide camera’s leveren foto’s met een super goede kwaliteit. De Huawei P30 Pro wint het van de Samsung Galaxy S10+ op het gebied van resolutie, zoom, ruisreductie en de selfiecamera. De Samsung Galaxy S10+ is indrukwekkender qua dynamisch bereik. Verder zijn de twee eigenlijk erg aan elkaar gewaagd. Als je je keuze voor een telefoon voornamelijk baseert op de camera zou ik gaan voor de Huawei P30 Pro.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Phone Him (€).

comments

Ik vind de foto’s van de samsung beter en dan ben ik niet eens een android fan en samsung fan

Ontzettend leuk om de verschillen te kunnen zien! Met heel veel plezier gelezen en ik weet welke mn volgende mobiel wordt. Mvgggg ?

Leave a comment

Welcome

On my blog you'll find my recent photography work, photography tips and personal updates about my life as a photographer.

CLOSE