MENU

Review: Productivity Planner

Productivity Planner

Als fotograaf ben ik vaak thuis aan het werk. Sterker nog, ik ben vaker thuis aan het editen dan buiten aan het fotograferen. Maar hoe kun je thuis productief werken? Wat mij daarbij veel heeft geholpen is de Pomodoro methode en de Productivity Planner. Ik zal in deze review uitleggen hoe deze mijn productiveit hebben verhoogd.

De Productivity Planner is bedacht door Alex Ikonn en UJ Ramdas. Ik kijk al langer de vlogs van Alex Ikonn en zijn vrouw Mimi Ikonn, en toen zij de Productivity Planner hadden uitgebracht was ik meteen geïnteresseerd, vooral omdat Alex en Mimi altijd hele productief lijken.

Productivity Planner

Hoe werkt het?

De Productivity Planner is een planner zonder data. Je moet het niet zien als een agenda, maar meer als een to-do list. Hij werkt namelijk zo: Aan het begin van de week vul je in wat je allemaal die week moet doen aan taken. Deze zet je op volgorde van hoe belangrijk ze zijn om af te hebben die week. Je hebt ruimte om 15 taken op te schrijven. Ook is er ruimte om een voornemen te doen om de week productiever te maken.

Aan het begin van elke dag kun je aan de hand van de belangrijkste taken van de week de taken van de dag bepalen. Het gaat om maximaal 5 taken en de eerste taak is de belangrijkste: Als dit de enige to-do zou zijn die je af kunt vinken die dag zou je er tevreden mee moeten zijn. Het kan dus een grote taak zijn, een taak die veel tijd kost of bijvoorbeeld iets wat je al langer hebt uitgesteld. In ieder geval de meest belangrijke taak van de dag. Achter elke taak kun je aangeven hoeveel tijd je er denkt mee bezig te zijn.

Productivity Planner

TO DO-lijst met Pomodoro methode

Wanneer je je 5 to-do’s van de dag hebt opgeschreven, kun je aan de slag met het werken aan je to-do’s. Het is de bedoeling dat je werkt in ‘Pomodoro’s’, volgens de Pomodoro methode. Dat is heel simpel gezegd, 25 minuten geconcentreerd werken, 5 minuten pauze. 1 Pomodoro is dus 25 minuten werken. Dit staat gelijk aan 1 bolletje achter de taak in de Productivity Planner. Na elke 25 minuten kun je dus een bolletje inkleuren. Zo houd je bij hoe lang je dacht dat de taak duurde en hoe lang het echt heeft geduurd. Pas als je de taak helemaal af hebt of wanneer je het geplande aantal Pomodoro’s aan een taak hebt gewerkt, mag je door naar de volgende taak. Onderin heb je ruimte voor notities en kun je aan het einde van de dag een cijfer geven voor je productiviteit en er een opmerking bij schrijven.

Mijn bevindingen en hoe ik ermee werk

De Productivity Planner helpt mij om de taken van de week overzichtelijk op te schrijven en de belangrijkste taken af te krijgen. Werken in Pomodoro’s vind ik heel fijn. Ik zet vaak een timer van 25 minuten op m’n telefoon zodat ik weet wanneer ik even weer pauze kan nemen. Dat ik weet dat ik die 5 minuten pauze heb, helpt mij om die 25 minuten geconcentreerd te werken aan 1 taak zonder afgeleid te worden. In het geval van grote taken die ik niet in 1 dag afkrijg, bijv. het editen van een bruiloft, werkt de Pomodoro methode fijn, omdat ik weet dat ik er dan in ieder geval bijvoorbeeld 2,5 uur aan besteed per dag. Het inkleuren van de rondjes geeft voldoening, zeker aan het einde van de dag wanneer ik terug kijk hoeveel rondjes zijn ingekleurd.

Ik gebruik de Productivity Planner nu al meerdere jaren. Je doet er ongeveer een half jaar mee als je er consistent mee werkt elke dag. Ik heb al meerdere keren een nieuwe gekocht omdat ik het echt fijn vind werken. Ik hou van overzicht en elke week merk ik dat ik weer heel productief ben geweest door de Productivity Planner.

Aan het begin van de week schrijf ik nog niet alle 15 taken vol, en soms schrijf ik op een dag ook minder dan 5 taken, omdat er in een week of op een dag tussendoor meer kan bijkomen. Daar wil ik toch wat ruimte voor hebben, dus hoe jij er precies mee werkt is iets wat je voor jezelf zou moeten uitzoeken. Hele kleine taken die een half uur of minder duren schrijf ik niet op, of ik zet ze onderaan bij de notities. Als het taken zijn die ik lang heb uitgesteld schrijf ik ze wel weer op. Ik gebruik het overigens voor zowel to-do’s van werk als voor persoonlijke dingen. Alles samen geeft een goed overzicht van m’n week.

Aanrader?

De Productivity Planner is een aanrader voor eigenlijk iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij het productief zijn, zowel voor studenten als werkenden. Het is dus GEEN agenda, maar echt een hulpmiddel voor het afwerken van je to-do’s.

Kopen als:

  • je wat meer structuur nodig hebt in je to-do’s
  • je heel veel verschillende taken hebt
  • je je wel eens overwhelmed voelt met zoveel to-do’s
  • je houdt van overzicht
  • je een goede planner zoekt
  • je houdt van een strak, minimalistisch en stijlvol design

Het liefst geef ik dit aan iedereen die met mij samenwerkt: mijn collega-fotografen, andere ondernemers en mijn klanten. Het is namelijk echt een perfect cadeau, zeker als je ervan houdt om iets te geven wat nuttig is en mensen kan helpen bij hun werk en in hun dagelijks leven.

De Productivity Planner is hier te kopen: https://www.intelligentchange.com/products/the-productivity-planner

comments

Ziet er heel handig uit!

Ik heb de productivity planner wel eens voorbij zien komen op Pinterest inderdaad, ziet er tof uit! Ik gebruik nu gewoon een Moleskine, maar ik kan wel wat meer structuur daarin gebruiken haha.

Dit ziet er echt super handig uit! Ik ga deze onthouden voor op mijn wishlist!

Wat een fijne en duidelijke review! Ik heb nu een losse agenda en een to do list-boekje maar ik zou alles graag in één willen hebben. Ik ga het eens overwegen, dank voor de tip!

Wat een leuke planner zeg. Ik ben zelf nog heel erg zoekende naar hoe ik mijn fulltime baan kan combineren met alle andere dingen die ik graag zou doen. Zoals mijn blog en social media bijhouden. Misschien dat zo’n planner daar ook wel behulpzaam bij zou zijn.

Leave a comment

CLOSE