MENU

Before en after foto’s: RAW en nabewerkt

Before en after foto van een model: RAW en nabewerkt in Lightroom en Photoshop

Er wordt wel eens aan mij gevraagd of mijn foto’s meteen zo ‘mooi’ uit de camera komen of dat ik veel nabewerk. Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker dat foto’s worden nabewerkt, we zijn gewend geraakt aan het gebruik van filters en nabewerkings-apps. Nabewerken hoort nu ook echt bij het werk van een fotograaf. Doordat ik foto’s in RAW schiet, moet ik sowieso nabewerken, omdat de foto’s er anders flets uitzien. Ik zou geen onbewerkte foto’s kunnen leveren.

Before en after foto’s

Hoeveel tijd kost het nabewerken?

Niet iedereen weet hoeveel werk en tijd er in het nabewerken zit, maar ik ben er vaak toch wel veel tijd aan kwijt. Ik selecteer foto’s in Photo Mechanic en bewerk kleuren, helderheid, etc. in Lightroom. Huid retoucheren en andere details opruimen doe ik in Photoshop. Dit doe ik tegenwoordig wel minimaal, omdat het gewoon écht veel tijd kost.

In Lightroom probeer ik efficiënt te werken door instellingen te kopiëren en te plakken, maar in Photoshop kan dat niet. Als er veel geretoucheerd moet worden kan ik een kwartier tot een half uur per foto bezig zijn. Ik heb wel eens gehoord dat een fotograaf 2 uur aan een foto zat, maar dat zal wel voor high end klanten zijn. Een beauty shoot waar de huid helemaal perfect moet zijn, maar wel nog met textuur. Ik zou daar zelf het geduld niet voor hebben. Zeker als ik weet dat ik nog heel veel meer foto’s te gaan heb.

Je nabewerkingsstijl vinden

Het nabewerken kan op heel veel manieren, met een RAW-foto kan je eigenlijk alle kanten op, dus hoe bepaal je dan hoe je nabewerkt? Het vinden van je stijl kan even duren omdat het intuïtief gaat. Je denkt niet per se over welke sliders je welke kant op schuift, maar je maakt de foto gewoon tot iets wat je mooi vindt.

Ik zie op Facebook in trouwfotografie-groepen vaak 2 trends in stijlen. Een hele lichte, zachte en romantische kant (denk aan Mastin Labs presets) en een wat donkere kant, meer moody met donkere tinten (denk aan LXC presets). (Jezelf vergelijken met andere fotografen en hun stijlen blijft ook echt zo’n ding..) Ik vond een tijd geleden dat mijn foto’s bij geen van beide stijlen echt hoorde, maar afgelopen jaar heb ik wel echt ondervonden dat ik steeds meer de lichte kant op ga. Je stijl blijf je ontwikkelen en fine-tunen. Als ik nu terug kijk naar foto’s van een jaar geleden zie ik ook dat ik het alweer anders zou bewerken nu.

Mijn advies: bewerk de foto’s zoals jij zelf mooi vindt, want iedereen kijkt er toch weer anders naar en jijzelf na een tijdje ook weer. En vergeet niet dat de manier waar op je fotografeert ook een grote invloed heeft op je stijl.

Workshop portretfotografie

Wil je meer leren over portretfotografie? Over het vinden van je stijl in fotografie en nabewerking? Hoe je in Lightroom je foto’s nóg mooier maakt? Volg dan mijn 1-daagse workshop portretfotografie. We zullen een stuk theorie behandelen, een portretshoot doen met een model én de gemaakte foto’s nabewerken. Natuurlijk is er genoeg tijd voor vragen en feedback. De eerstvolgende workshop vindt plaats op zaterdag 10 november 2018. De andere data zijn woensdag 21 november, zaterdag 8 december en woensdag 19 december. Meld je snel aan, want er zijn niet veel plekken en VOL=VOL! Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden. 

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in juni 2017 en is aangepast in oktober 2018.

Comments

Super leuk dat je dit laat zien! (en tumbs up voor de handige sliders bij de foto’s)
De bewerking laat je foto’s echt knallen :)

Waaauw wat een fijn artikel en tof dat je dit deelt. Ik vind je stijl ook heel erg mooi.

Oh, wat een fijne post! Ik ben heel benieuwd hoe je je foto’s echt bewerkt, want waaauw wat doe je dat echt heel mooi! Ik vind je stijl heel cool trouwens! :)

Leuke blog! Ondertussen blog ik al een paar jaar en heb ik eigenlijk nog steeds niet dé manier gevonden om mijn foto’s te bewerken. Wanneer ik sommige blogs zie (waaronder deze) past alles zo mooi samen, terwijl ik dat bij mij niet altijd het geval vind. Haha :)

Dankjewel! Ja dat is altijd een beetje zoeken hoor. Het vinden van mijn stijl heeft ook even geduurd. Als je bijv. op Instagram of hier op mijn blog terug scrollt zie je ook dat het is veranderd, en ik weet zeker dat dat nog wel blijft veranderen. Misschien kan je een soort moodboardje maken van foto’s die je mooi vindt en kijken wat de overeenkomsten zijn en zo proberen te bewerken? En dan nog proberen het consistent te doen ;)

Super leuk om de voor en na foto’s te zien. Zelf ben ik ook onwijs fan van dit programma, de foto’s krijgen echt iets extra’s als je ze goed bewerkt. En moet zeggen dat jouw stijl mij ook erg aanspreekt!

Leuk om te horen! Ja Lightroom is super fijn!

Gut José, wat maak je toch prachtige foto’s! Ik vind jouw bewerking heel mooi, ik houd niet van die fletse of moody foto’s. Een mooie brightness met kleuren, lekker veel kleuren! Fotograferen in RAW doe ik ook altijd, het kost (zeker voor vakantiefoto’s) altijd mega veel tijd, maar de foto’s worden zoveel mooier dan in jpeg.

Aww dankjewel! Ja, voor vakantiefoto’s zou ik het haast niet doen omdat het zoveel tijd kost? Maar inderdaad, je kan met de foto’s dan nog alle kanten op qua bewerking en veel mooier maken dan als je het in JPEG had gedaan.

Bedankt dat we met jou achter de schermen mogen meekijken. Erg interessant. Ik kijk erg uit naar je video!

Jaa, die komt binnenkort online!

Nou, de niet-bewerkte versies zijn ook al om door een ringetje te halen moet ik zeggen! Je ziet alleen dat het contrast wat hoger is en de kleuren wat levendiger zijn, maar de veranderingen qua kleur en ‘mood’ vallen mee. Ik denk dat dat gewoon jouw stijl is, want inderdaad herken je foto’s vaak wel! :)

Aahw dankje! Ja, denk ook dat dat gewoon mijn stijl is, een beetje natuurlijk met wat kleur!

Leuk om te zien! Mensen beseffen inderdaad niet altijd hoeveel tijd het kost om een foto te bewerken, was laatst een keer 1 uur bezig met één foto haha ;)

Ik vind je stijl wel echt mooi! Je houdt de foto’s neutraal, maar wel met een bepaalde kleurrijke touch..

Hahah, ja daar kan echt veel tijd in zitten. 1 uur is wel echt lang. Dan zou ik al afgehaakt zijn, hahah.

Dankje, ik vind het moeilijk om het te beschrijven, maar inderdaad, naturel met een kleurrijke touch.

Haha, ja, wat ik wilde lukte steeds niet mooi en ik was gewoon niet tevreden. Ben na een uur weggelopen van m’n computer, was er klaar mee hahaha ;)

Wat een super fijn artikel is dit! Ik vind dat je je foto’s heel erg mooi bewerkt. Al moet ik zeggen dat ik de niet bewerkte versies ook al heel erg mooi vind. Op dit moment bewerk ik mijn foto’s vrijwel allemaal met picmonkey en op mijn telefoon met Afterlight. En dat terwijl ik gewoon Lightroom op mijn computer heb staan. Daar zou ik me ooit eens in moeten verdiepen eigenlijk, want volgens mij kun je met zo’n goed programma zo veel meer uit je foto’s halen..

Ah, dankje! Ja, tegenwoordig kom je met apps ook heel ver. VSCO vind ik een fijne app! Maar met Lightroom kan je inderdaad heel veel, niet per se heel veel meer dan in apps, maar de kwaliteit blijft goed!

Wat je stijl ook is, ik vind dat je je foto’s prachtig bewerkt! Heel gaaf om eens te zien wat het verschil is tussen jouw bewerkte en onbewerkte foto’s. Ik moet me zelf echt nog eens in Photoshop en Lightroom gaan verdiepen. Ik gebruik nu nog een gratis bewerkingsprogramma, maar wil dolgraag echt aan het photoshoppen gaan.

Ahh leuk om te horen, dankjewel! Ja Lightroom is echt een aanrader! Ik laat binnenkort zien in een video hoe ik daarin werk.

Je bewerkt je foto’s echt mooi! Niet overdreven maar het maakt ze toch net iets specialer.

Ik ben heel benieuwd naar je video! Zelf doe ik altijd maar wat. Het lijkt mij wel fijn om te weten aan welke knoppen een professional schuift! En op wat voor een manier kun je meer bewerking in Raw? Heb je dan automatisch meer instellingen in Lightroom? Waar zit dat verschil en hoe pas je dat toe in de nabewerking?

Ik doe eigenlijk ook maar wat, hahah, je moet ‘t gewoon vaak doen ;) Nee het verschil zit ‘m in het bestand / de foto. Het aantal instellingen in Lightroom blijft gelijk. In de RAW foto zit alle beeldinformatie er ongecomprimeerd in. In de JPEG foto’s zijn er al veel instellingen toegepast en gecomprimeerd. Als je dan de foto in Lightroom wilt bewerken is het bereik wat minder van wat je kan aanpassen voordat het er ‘raar’ uitziet. Er zitten voor- en nadelen in het werken met RAW. Meest essentiele punt is dat je RAW per se moet bewerken, anders is het heel flets, maar met RAW kan je veel meer dan met JPEG in bewerkingsprogramma’s.

Comment

CLOSE