MENU

Hoe kom je aan modellen om te fotograferen?

Hoe kom je aan modellen? Waar vind je ze? Hoe benader je hen? Betalen zij jou of moet jij hun betalen? Vandaag beantwoord ik deze veelgestelde vragen!

Vrienden en vriendinnen

Als je beginner bent en je modellen wilt fotograferen is het slim om allereerst te beginnen met het fotograferen van vrienden en vriendinnen om te oefenen. In je omgeving heb je vast wel mooie mensen die je op de foto kan zetten. Wanneer je wat meer hebt geoefend en zekerder bent van jezelf kan je beginnen met modellen zoeken. Zo heb je ook alvast wat werk om te laten zien zodat mensen zien wat je kan.

Je netwerk

Een goede plek om te beginnen met het zoeken van modellen is eigenlijk ook je omgeving of je netwerk. Is er iemand in jouw omgeving of netwerk die (beginnend) model is? Of misschien kennen jouw vrienden wel iemand? Omdat je elkaar (via via) kent is het makkelijk om diegene te benaderen om te shooten en het voordeel is dat er minder druk is om te presteren.

Facebook-groepen

Een andere goede plek om mensen te vinden is Facebook. Er zijn heel veel groepen op Facebook voor modellen, fotografen, visagisten en stylisten waar oproepjes worden geplaatst. Vaak zijn dit TFP (oftewel Time For Print) shoots waar je in ruil voor elkaars tijd, foto’s voor elkaars portfolio maakt. Je kan daar reageren op oproepjes van mensen die een fotograaf zoeken of je kan zelf een oproepje plaatsen. Als je dat doet moet je wel een idee hebben van wat voor shoot je wilt doen (je concept) en het liefst een moodboard daarvoor maken. Dan weten mensen wat ze kunnen verwachten en of dat iets is wat hun aanspreekt. Zet er ook bij in welke omgeving je wilt shooten. Lees trouwens ook eerst de regels van de Facebook-groep door voordat je iets plaatst.

Instagram

Op Instagram kan je ook modellen vinden. Je ziet vast wel eens wat mooie mensen voorbij komen die je wel eens zou willen shooten. Misschien volg je leuke bloggers die altijd wel foto’s nodig hebben? Zorg ervoor dat je op je Instagram wat van je fotografiewerk laat zien en benader die mensen dan gewoon. Soms lijkt het eng, maar je weet het nooit. Nee heb je, ja kan je krijgen. (En zo is dat ook bij mij begonnen. Mijn eerste bloggersamenwerking was met Noor van @queenofjetlags. Ik benaderde haar via Instagram, gewoon in een comment!)

Hoe benader je ze?

Wat zet je in je bericht? Hou het kort. Zeg bijv.: Hi! Ik vind je blog/Instagram/foto’s…  super gaaf/mooi/leuk/… . Ik ben bezig met het opbouwen van mijn portfolio en het lijkt me super om jou te mogen fotograferen! Zou je het leuk vinden om een keer te shooten? Een portret/streetstyle/outfit/…. shoot bijvoorbeeld?

Een tip: mensen zijn veel sneller geneigd ja te zeggen als zij er zelf iets aan hebben. In je berichtje kan je dus duidelijk en concreet zeggen wat ZIJ er aan hebben, dus niet in eerste instantie dat het voor jou is, maar wat de waarde is voor hen (bijv. gratis mooie foto’s voor hun blog/Instagram).

Wie betaalt wie?

Je kan vantevoren afspreken of dit een TFP shoot is. In dat geval betaalt niemand elkaar. Soms wordt er een reiskostenvergoeding gevraagd door het model, maar dit is helemaal aan jou en je budget. Je kan als bedankje ook een drankje betalen. Wees altijd op je best. Er kunnen meer samenwerkingen uit een eerste shoot rollen, dus probeer een goede indruk achter te laten.

Een vuistregel voor mij is dat als ik zelf mensen vraag of ze willen shooten, dat ik het gratis voor hen doe. Als zij mij vragen is het een betaalde shoot (ik attendeer hen dan vriendelijk op mijn tarieven). Mochten ze dat niet zien zitten is het aan jou of je het dan alsnog gratis wil doen. Denk dan goed na of het iets toevoegt aan je portfolio (en wat het doet met de markt van fotografen.. Als iedereen alles gratis zou doen..).

Trouwens, zodra iemand het heeft over ‘voor je portfolio’ of ‘werken aan je portfolio’ bedoelen ze dus dat ze een gratis shoot willen van je. Ik snapte dat in het begin niet en heb daarbij wel een misser gemaakt, hahah. Een modellenbureau dacht dat ik opeens was veranderd van gedachten omdat ik opeens geld vroeg, terwijl ik al akkoord was gegaan met ‘voor je portfolio’. Kwam nogal raar over bij hen. Oeps.

Met modellenbureaus heb ik verder weinig ervaring. Ik weet wel dat je met hun nieuwe gezichten kan werken aan test shoots, voor allebei je portfolio’s dus. Je kan de boeker van het bureau benaderen die over de nieuwe modellen gaat en diegene bellen of een mailtje sturen. Ik denk dat het ook hier goed is om al een idee te hebben van de shoot. Zorg er voor dat je al een portfolio hebt om te laten zien al en maak duidelijke afspraken met elkaar over de hoeveelheid foto’s en de rechten. Dit gaat natuurlijk de professionele kant op, dus wees ook professioneel. Als je een goede indruk achter laat kan je met meer van hun modellen shooten en word je misschien ook via hen gevraagd voor shoots.

Hopelijk heb je hier wat aan! Misschien heb je ook wat aan de andere lezersvragen op m’n blog.

Heb jij een fotografievraag? Stel hem in de comments, DM mij op Instagram of mail mij: info@byjosechan.com

Happy shooting! 

comments

Dankjewel voor de tips het werkt echr

Je maakt echt prachtige foto’s.

Super leerzaam dit!<3

Ik ben geen fotograaf, maar ook als blogger zijnde die vaak Instagram foto’s wil maken vind ik deze tips super handig!

Het is zo gaaf dat je dit doet, echt een droom van mij, gewoon dat andere een shoot willen bij JOU!

Ja super leuk om het zo te lezen. Denk dat er veel mensen hier wat aan hebben.

Wauw, een eerste bloggerssamenwerking en dan gewoon met Noor! Wat tof maar wat moet je ook zenuwachtig zijn geweest. Het lijkt mij nog steeds erg tof, ik ga erover denken! Malou x

Het was 3 jaar geleden, dus ze was minder groot dan nu, maar nog steeds super leuk om met haar samen te werken natuurlijk. We hebben zeker daarna nog een jaar samen gewerkt en veel geshoot. Ja, let me know! X

Leave a comment

Welcome

On my blog you'll find my recent photography work, photography tips and personal updates about my life as a photographer.

CLOSE