MENU

Mijn foto’s in 2014 en 2017

Photography tips

August 11, 2017

Als je jezelf fotografie aanleert leer je voornamelijk door te oefenen en 3 jaar geleden, toen ik begon met het fotograferen van bloggers, merkte ik dan ook dat ik met elke shoot wat nieuws leerde. Aan het begin waren het vooral technische dingen, zoals instellingen van de camera, en later leerde ik dingen in Lightroom en Photoshop en met ervaring leerde ik ook te kijken naar licht en leerde ik meer over poseren. (Bekijk hierna ook: Hoe leer je jezelf fotografie aan?) Het leek me wel leuk om terug te kijken naar mijn oude foto’s en die te vergelijken met de foto’s die ik nu maak. Ook wil ik dit doen om te laten zien dat iedereen ergens begint en je te bemoedigen om door te gaan met het ontwikkelen van jouw talent!

Foto’s in 2014

Deze foto’s maakte ik in het eerste jaar dat ik begon met het fotograferen van bloggers. Het was toen echt nog gewoon iets dat ik deed voor de fun. Ik vond het gewoon leuk om bloggers te leren kennen en had ook interesse in het wereldje van fashion bloggers.

Deze foto, haha, qua compositie klopt het gewoon totaal niet. Ik hoorde later van een blogger dat bloggers een hekel hebben aan groen op foto’s (gras, parken etc.). Nu is dat niet helemaal waar, maar ik dacht toen nog dat je foto’s hoorde te maken op ‘bijzondere’ plekken als een park. Nu maak ik liever foto’s tegen een simpele gevel dan in een park, hahah.

Deze foto is niet heel slecht, maar als dit bewerkt is..? Hij is zo grauw!

Fotograferen in fel zonlicht.. stress!

Fotograferen in donkere ruimtes gaf mij ook stress, hahah. Ik wist blijkbaar ook niet hoe je huid bewerkt. Qua compositie deed ik de full body foto’s ook altijd op deze manier. Ongeveer evenveel ruimte boven het hoofd als onder de schoenen. Nu laat ik aan de bovenkant meer ruimte over.

Ojaaa, foto’s bewerken deed ik gewoon op een app op m’n telefoon, in VSCO, hahah. Filter HB1 is dit denk ik. Kon je ook zien in de metadata van m’n foto’s.

Leuke foto maar totaal niet scherp?? Hahah..

Ook echt totaal niet scherp. Ik gebruikte vroeger altijd een 70-200mm lens die eigenlijk gewoon te zwaar was voor mij. Het is een super mooie lens, maar toen had ik nog niet de kracht om zo’n zware lens stabiel te houden. En ik wist niet dat je dan de sluitertijd hoger moest doen.. Ik fotografeerde toen ook nog op de Av-stand (diafragma), dus de sluitertijd deed de camera sowieso automatisch.

Deze foto is aan de donkere kant en ook weer weinig ruimte boven en onder Noor. Waarschijnlijk heb ik hem zo donker gelaten omdat de achtergrond anders overbelicht werd. Ik schoot vroeger wel in RAW, maar wist niet wat ik daarmee aan kon, dus uiteindelijk gebruikte ik nog steeds de JPEGs om te bewerken (in m’n VSCO app, hahahah).

Foto’s in 2017

Oké, dan nu, de foto’s van dit jaar..

natuurlijke foto koffie laptop cafe

Drie jaar is helemaal niet zo lang, maar volgens mij is mijn fotografie toch wel een stuk ontwikkeld. Tegenwoordig hoef ik niet meer echt na te denken over m’n instellingen. Ik weet in verschillende lichtsituaties wel ongeveer hoe ik m’n instellingen moet doen. (Bekijk ook: Hoe bepaal je de instellingen van je camera?) Nu let ik veel meer op dat het hele plaatje klopt. Niet alleen de camera moet goed z’n werk doen, maar alles moet gewoon kloppen. Het licht, de pose, de kleren, gezichtsuitdrukkingen, etc. Ook heb ik nu veel meer een eigen stijl ontwikkeld qua nabewerken, waardoor m’n foto’s redelijk dezelfde stijl hebben uiteindelijk. En huid bewerken heb ik ook geleerd! Het grappige is dat je in het moment zelf niet beter weet dan wat je op dat moment doet. Pas later als je meer hebt geleerd kan je terug kijken en besef je je pas wat je allemaal niet wist, welke kennis je nog mistte. Ook nu ben ik niet uitgeleerd. Er valt nog zoooveel te leren!

Wat ook grappig is, is dat ik me van de shoots van dit jaar heel goed herinner hoe leuk en gezellig het was met de bloggers/modellen. In 2014 was ik veel meer bezig met het fotograferen zelf, en hopen dat alles goed ging, dat ik geen fouten maakte. Nu ben ik veel meer bezig met de interactie, zorgen dat de blogger/het model zich op haar gemak voelt en dat we er gewoon iets leuks van maken samen. Het wordt dan vanzelf altijd heel gezellig en dat is veel leuker om op terug te kijken dan de angst of onzekerheid om fouten te maken.

Kortom, zie dit als een aanmoediging om door te gaan met fotograferen en het ontwikkelen van je talent, ook als je onzeker bent. Pas door het te doen, fouten te maken, dingen op te zoeken, vragen te stellen, kom je verder en kan je je ontwikkelen. Van dag op dag zie je misschien niet zo snel je vooruitgang en ja, you are your own worst critic, maar wanneer je een jaar later of een paar jaar later terug kijkt weet ik zeker dat je trots terug kan kijken op je werk.
Go for it! ⭐

Comments

Dit is zo leuk om te zien, je ziet echt een verbetering! Al vind ik je oude foto’s ook al mooi, de foto’s die je nu maakt zijn nog beter en qua bewerking ook :-) Ik merk dat ik ook steeds meer leer wat betreft instellingen en zo, maar zit nog wel een beetje met de bewerking in de knoop, bewerken doe ik nog altijd in vsco namelijk haha. Maar meer omdat ik (nog) niet veel geld wil uitgeven aan een bewerkingsprogramma. Nog even in gaan verdiepen dus.

Leuk om dat verschil te zien ook! Ik ben zelf ook heel erg aan het spelen met de instellingen van mijn camera, maar het wil maar niet echt lukken. Wat ik nou de perfecte lens voor outfit fotografie, food en productfotografie? En welke instellingen? Wellicht een idee om nog in blogpost dieper op in te gaan.

Wauw wat gaaf om te zien hoe je groeit qua fotografie! :)

Wat een mooie ontwikkeling om te zien, leuk! Je website ziet er verder ook heel goed uit. Duidelijke artikelen/video’s en goed overzicht. Ik ga je zeker onthouden! Keep up the good work José!

Liefs Sylvia

Wat ontzettend leuk om je ontwikkelingen op fotografiegebied te zien! Je maakte toen al mooie foto’s, maar nu vind ik ze nóg mooier. Heel gaaf om te merken hoe je in die paar jaar eigenlijk al zoveel hebt geleerd!

Dankjewel! Leuk om te horen dat de ontwikkeling te zien is!

Wat leuk om zo veel verschil te zien tussen nu en 3 jaar geleden! Je foto’s zijn echt prachtig:)

Ik vind de beelden uit 2014 ook mooi, maar er is zeker wat veranderd door de tijd heen. Super leuk om dat eens naast elkaar te leggen en er eens bij stil te staan wat je nu eigenlijk allemaal hebt geleerd! Echt beeldschone foto’s maak je nu – veel mooier ook met die rustigere achtergronden en lichtere bewerkingen.

Ja ik vond het ook leuk om terug te kijken en het verschil te zien. Dankjewel!

Als je het niet gezegd had was het me niet opgevallen dat het slechte foto’s waren in 2014. Alleen die ene onscherpe foto. Toch zijn de foto’s nu wel mooier.

Wat leuk dat je zo’n artikel als dit hebt gemaakt! Wat een verschil. Maar die foto in die donkere ruimte vond ik ook al heel mooi hoor!

Wat leuk om te zien en wat een verschil! Leuk ook om te zien dat heel veel bloggers die je toen fotografeerde nu zo gegroeid zijn :)

xx Alex

Jaa, sommige bloggers zijn echt groot geworden, super leuk!! X

ah heel grappig om te zien! je kunt nu inderdaad zien dat je echt een eigen stijl hebt. niet meer van die hele donkere foto’s meer.

Yayy, ja het is langzaamaan veranderd!

Wat leuk om te zien en te lezen dit! Ik ben denk ik ongeveer op jouw 2014 level alleen ik kom maar niet vooruit voor m’n gevoel. En dat is stom want ik wil het wel graag, haha. Maar supergaaf om je progress te zien, het inspireert me zeker<3

Ahh leuk om te horen, gewoon doorgaan en veel blijven leren door blogs te lezen of YouTube tutorials te kijken!

Leuk om zo het verschil te zien! Je fotografie is zo mooi :)

Comment

CLOSE