MENU

Madeira in Instagrams + 10 dingen die ik heb geleerd op fotoreis

Madeira, Instagram, byjosechan

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat ik 2 weken geleden op fotoreis was door Madeira. Madeira is een heel mooi eiland dat hoort bij Portugal maar meer ter hoogte van Marokko ligt in de Atlantische Oceaan. Het staat ook wel bekend als het bloemeneiland, maar daar heb ik eigenlijk niet zo veel van gemerkt. Het is er wel heel groen, misschien dat het nog niet het seizoen was van de bloemen.

De fotoreis was met Nordic Vision fotoreizen. Mijn moeder wilde graag een georganiseerde fotoreis doen, omdat ze het fijn vindt om naar verschillende mooie plekken te worden gebracht om daar lekker je gang te gaan met fotografie.

Qua landschapsfotografie had ik 0 kennis of ervaring, dus ik had geen idee wat ik moest verwachten. Achteraf kan ik zeggen dat ik er veel heb geleerd: over landschapsfotografie, maar ook technische dingen die ik kan toepassen bij de fotografie die ik normaal gesproken doe en dingen in Lightroom. Hieronder een beknopt lijstje:

1. Verschillende soorten landschapsfotografie
Bij landschapsfotografie dacht ik aan de ‘standaard’ National Geographic plaatjes, gewoon een foto van een groot, weids landschap. Maar landschapsfotografie kan zoveel meer zijn! Je kan focussen op het grote landschap, maar ook op details en eigenlijk alles ertussen.
Ook hoeft het beeld niet een letterlijke weerspiegeling te zijn van de werkelijkheid, maar kan je door compositie, je focus, details en instellingen je eigen interpretatie inbrengen. Hierdoor kan een foto echt een gevoel opwekken bij de kijker.

2. De logistiek van landschapsfotografie
Bij landschapsfotografie zijn plaats, timing, licht en compositie belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Sommige dingen heb je zelf in de hand, anderen niet. Soms moet je veel geduld hebben of meerdere keren terug komen naar dezelfde plek om de perfecte condities te hebben qua weer en licht. Ik zou dus ook niet zo snel denken dat ik ‘even’ landschap ga fotograferen. Je moet er echt wel de tijd voor nemen.

3. Werken met filters
Ik had geen idee eigenlijk waarom je filters nodig hebt en waarom je het zou gebruiken. Met een ND-filter komt er minder licht in de camera zodat je met langere sluitertijden kan werken. Met een grijsverloopfilter kan je de lucht als het ware donkerder maken zodat je zowel het landschap als de lucht goed belicht kan vastleggen in plaats van een overbelichte lucht of onderbelicht landschap.

4. Werken met lange sluitertijden
Tja, dat deed ik ook nooit omdat je met mensen meestal beweging wilt bevriezen. Met lange sluitertijden kan je bijvoorbeeld water een mistachtig effect geven. Hier komt best wat bij kijken, bijvoorbeeld sluitertijd berekenen, werken met draadontspanner en ongewenst licht afschermen.

5. Werken met een statief
Iets wat niet kan ontbreken bij landschapsfotografie, maar wat ik nooit gebruik bij portretten is een statief. Werken met een statief betekende eerst rondlopen en de compositie bepalen. Daarna pas het statief pakken, goed instellen en aan de slag met filters en lange sluitertijden. Aan het begin van de reis had ik niet altijd zin m’n statief mee te slepen. Hij was zwaar en waarom kan je niet gewoon vanuit de hand schieten? Maar als je met langere sluitertijden wilt werken, is het zeker nodig!

6. Histogram gebruiken
Ik wist wel wat een histogram was en hoe je die moet lezen, maar ik gebruikte het nooit. Nu weet ik dat een histogram betrouwbaarder is dan het LCD-scherm waar je de foto op bekijkt. Je kan aan een histogram zien of de foto goed is belicht.

7. Goed kijken
Klinkt simpel, maar ik deed eigenlijk zoveel intuïtief met m’n fotografie, dat ik niet echt wist waarom ik bepaalde keuzes maakte. Maar ik heb geleerd om goed te kijken en bewust keuzes te maken voor een compositie. Wat ik laat zien en wat ik uit beeld laat zijn bewuste keuzes geworden. Dit geldt niet alleen voor tijdens het fotograferen, maar ook tijdens het bewerken.

8. Lightroom sneltoetsen
Ja.. Ik werk al langer met Lightroom, maar bepaalde sneltoetsen kende ik nog niet. Als je iets niet weet, weet je ook niet wat je mist ?. De sneltoetsen die ik na de reis ben gaan gebruiken zijn:
R = Crop
L = Lights
F = Fullscreen
O = Mask
\ = Before & after
V = Black & White

9. Het effect van een goede uitsnijding
Je probeert altijd de foto goed te kaderen in de camera, maar door te spelen met de crop-functie in Lightroom kan je soms de foto toch net wat beter maken. Je kan afleidende elementen eraf snijden bijvoorbeeld. Door een andere uitsnijding kan je de aandacht verschuiven en wordt de foto heel anders dan je in eerste instantie had bedacht.

10. Lightroom filters
De graduated filter en radial filter, super handige en effectieve tools bij landschapsfotografie!

Volgens mij vergeet ik nog wat dingen, maar dit zijn al een heleboel dingen die ik heb geleerd. Het was het dus zeker waard om zo’n fotoreis te doen. Voor zo’n reis hoef je dus ook geen verstand te hebben van landschapsfotografie. Kennis van je camera lijkt me wel handig, maar je krijgt goede begeleiding en je leert daar sowieso veel. Aanrader dus! Ik heb genoten van de reis en we hebben de volgende fotoreis alweer geboekt. Volgend jaar gaan we naar Noorwegen!

comments

Handige tips en leuke foto’s!

Zo gaaf! Ik heb even rond zitten neuzen op die website, maar wat lijkt zo’n fotoreis me gaaf zeg! Geweldig<3

Super tof zeg! Ik wil ook echt een keer op een fotoreis, lijkt mij echt fantastisch!

Wat een VETTE foto’s!! Ik moet zeggen dat ik de afgelopen weken al genoot van al die mooie foto’s op Instagram hoor, hihi. Echt prachtig! Super leuk ook dat je met een georganiseerde fotoreis bent meegeweest. En hoe vet is het dat je volgend jaar naar Noorwegen gaat? Dat land staat al zoooo lang hoog op mijn lijstje!

Leave a comment

Welcome

On my blog you'll find my recent photography work, photography tips and personal updates about my life as a photographer.

CLOSE