MENU

Landschapsfotografie: Madeira

Zoals jullie maandag al konden zien ben ik een week met een groep fotografen op reis geweest door Madeira. Het was echt een hele gave ervaring! Ik had niet verwacht dat ik zoveel zou leren op deze reis. Landschapsfotografie was totaal nieuw voor mij en ik wist niet wat er zo bijzonder aan was. Ik bedoel, je zet normaal toch ook wel eens een mooi uitzicht op de foto? De eerste dagen liep ik dan ook wel als een kip zonder kop rond, hier en daar wat te fotograferen, maar wat ik aan het doen was wist ik niet zeker. Ik snapte niet waar ik naar moest zoeken en wat de anderen van de groep zagen wat ik niet zag.

Tijdens de reis hadden we een aantal fotobesprekingen en daar heb ik denk ik het meeste van geleerd. Ik begon steeds meer de mogelijkheden van landschapsfotografie te zien, te begrijpen hoe ik moest kijken en waar ik naar op zoek moest gaan bij het fotograferen en bij het bewerken in Lightroom. Ik leerde het intuïtieve wat ik deed (ik zette namelijk meestal gewoon iets op de foto wat indruk op mij maakte) om te zetten naar bewuste keuzes. Veel meer letten op compositie, vormen, details, texturen, kleuren en bewust keuzes maken in wat ik wel of niet fotografeer. Niet zomaar een foto maken maar met een idee waarom ik het op die manier doe.

Hmm, misschien een beetje vaag uitgelegd.. Jullie zijn natuurlijk gewoon benieuwd naar de foto’s! Het komt erop neer dat ik vooral heb geleerd om anders te kijken. Ik ben benieuwd of ik dit ga merken in de bloggershoots en andere shoots die ik doe.

Riberia da Janela, Madeira Seixal, architecture, Madeira Fanal, Madeira Porta de Sao Lounceo, Madeira Seixal, sunrise, Madeira Seixal, stairs, lounge, Madeira Tress, Madeira Boaventura, Madeira Seixal, lamppost Porto Moniz, Madeira Seixal, door Porta de Sao Lounceo, MadeiraFanal, Madeira Sao Vicente, Madeira

Ik heb alle foto’s gemaakt met m’n Nikon D810 en de 20mm f/1.8 lens. Dit zijn een beetje de foto’s waar ik wel tevreden over ben. Ik heb natuurlijk nog veel meer foto’s gemaakt, maar vaak zijn het foto’s om uit te zoeken of iets werkt of niet en gaat het uiteindelijk maar om 1 goed shot. Soms werkte iets ook niet zelfs na heel veel foto’s en ben ik weer iets anders gaan proberen.

Ik had geen idee met wat voor foto’s ik naar huis zou komen, dus ik ben blij verrast. Ik denk ook dat ik er een paar ga laten afdrukken om op te hangen thuis. Normaal doe ik dat nooit met m’n shoots, maar met landschapsfoto’s kan dat goed.

Ik zal nog wel een lijstje schrijven van de dingen die ik heb geleerd op deze reis, concrete dingen, voor als je er misschien ook over nadenkt om zo’n reis te maken. Ook handig voor mezelf zodat ik het niet vergeet!

comments

Een mooie serie José, deels al “bekend”, maar ook een paar nieuwe beelden (voor mij). Ik heb nog een tip voor je van een kunstzinnige landschapsfotograaf die veel bij jou in de buurt gedaan heeft: Loek van Vliet. Veel succes met de vervolgstappen in deze tak van fotografie!

Dankjewel! Ik heb meteen even gekeken op zijn website. Ook mooi, wel weer een hele andere stijl. Als het droog blijft deze week ga ik op pad voor architectuurfoto’s, ik ben benieuwd hoe dat wordt! :-)

Hallo hé, wat een kneitersgoede foto’s!! Daar kun je echt trots op zijn, en al helemaal als ‘beginner’, wat landschapsfotografie betreft dan. De foto’s doen me haast een beetje denken aan @timoment op IG, die heeft ook altijd van die heel simpele maar enorm krachtige foto’s. Wat is Madeira mooi trouwens! X

Dankjewel! Oh die ken ik nog niet, ga ik meteen even opzoeken! Ja, Madeira is zeker mooi! X

WAUW! In je eerder post en op instagram liet je weten dat je het heel lastig vond, maar wat zijn deze foto’s goed! Hier mag je heeeeel trots op zijn!! ?

Jaa het was ook echt heel lastig, maar na een paar dagen begon ik het steeds meer te leren zien. Dankjewel!!

Wauw, die foto’s! Wat zijn ze ontzettend mooi geworden!

Holy moly, wauw! Wat een fantastische foto’s. Ik vind het altijd zo mooi om te zien dat de kracht van dit soort foto’s hem zit in de eenvoud en de serene uitstraling. Altijd als ik zo’n foto zie dan denk ik: simpel en krachtig. Maar het lukt mij absoluut niet om zulke foto’s te maken. Ik denk dat je daar inderdaad voor moet leren kijken op een bepaalde manier. Ik ga je meteen volgen op Instagram hoor, want ik zie onder dit comment formulier een prachtige istagramfeed. <3

Ahh dankje! Ja precies, je moet daarvoor op een bepaalde manier leren kijken. Was voor mij ook even omschakelen hoor! Ik heb daar veel hulp bij gehad van de fotograaf die de reis leidde en door te kijken naar de foto’s van anderen.

De foto’s zijn prachtig! Heb weer een item voor mijn bucketlist. Ben benieuwd naar je tips.

Dankjewel, ja een fotoreis is zeker iets voor je bucketlist!

Deze foto’s zijn al zo gaaf! Ik ben ook best een beetje benieuwd naar de rest.

Wauw meid, de foto’s zijn echt mega-tof <3

Hele toffe foto’s geworden, Madeira is ZO mooi. Ben er een paar jaar terug een keer geweest. X

Dankje! Ooh echt, ja Madeira is heel mooi! X

Gaaf zeg! Zelf vind ik landschapsfotografie ook wel lastig, zeker omdat het normaal gesproken een ‘accessoire’ is bij de persoon haha. Maar je hebt echt toffe shots gemaakt. Hier kun je er zeker wel een paar van ophangen.

Jaa, tis echt even een een knop omdraaien en anders kijken. Heb er heel veel van geleerd!

Wat mooi zeg! En zou super leuk zijn als je een post maakt met wat dingen die je hebt geleerd :)

Dankje! Yes, ga ik doen!

Wow! Supermooie foto’s José!! :D

Ziet er heel tof uit! Mooie foto’s!

Leave a comment

CLOSE