MENU

Wat doe je aan als fotograaf op een bruiloft?

Wat doe je aan als fotograaf op een bruiloft?

Vorige maand had ik een bruiloft waar ik foto’s maakte en filmde. Dit was voor mij pas de derde keer en ik vond het best wel weer spannend. Zoals elke keer vroeg ik me af wat je als fotograaf op een bruiloft nou eigenlijk draagt. Deze vraag zie ik ook wel vaker terug komen op Facebook-groepen, maar helaas vind je in de antwoorden niet altijd leuke outfits en ook niet altijd in jouw stijl. Daarom deel ik hieronder 5 tips voor het bedenken van wat je aan doet als fotograaf op een bruiloft. Aan de hand van deze ‘criteria’ kan je zelf bedenken wat je aan doet op zo’n dag. Voor het gemak zeg ik trouwens ‘fotograaf’, maar dit geldt natuurlijk ook voor een videograaf. Hoewel de plaatjes kleding voor dames laten zien, gelden de tips óók voor heren.

1. Netjes

Als fotograaf moet je je netjes kleden, net als een gast op de bruiloft. Iedereen heeft op die dag nette, feestelijke kleding aan en het is dan ongepast om in een afgetrapte spijkerbroek en oud t-shirt te komen. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dit heb ik écht gezien bij meerdere bruiloften! Je bent als fotograaf je eigen uithangbordje. Mensen zien jou aan het werk tijdens de bruiloft en alle gasten zullen je foto’s erna ook zien. Als je van plan bent om een goede indruk achter te laten is het een goed idee om jezelf netjes te presenteren door middel van een nette outfit.

Nette-kleren
Van links naar rechts: Blazer / Kanten blouse / Mouwloos top / Pantalon / Plooibroek / Pantalon

2. Niet opvallend

Je wilt zo min mogelijk aandacht trekken tijdens de plechtigheden. Je valt als fotograaf al op doordat je constant rond loopt en foto’s van mensen maakt. Trek daarom dan ook niet hele opvallende kleuren aan zoals felgeel of oranje of hele gekke printjes. Doe trouwens ook geen wit aan, hahah. Wit is voor de bruid! Denk ook aan je schoenen. Als je hakken draagt die veel geluid maken kan dat ook storend zijn omdat je steeds aan het lopen bent. Draag om dezelfde reden ook geen rinkelende sieraden. Kortom, trek niet onnodig de aandacht.

3. Comfortabel

Als fotograaf ben je waarschijnlijk de hele dag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat bezig. Je staat veel, je rent rond, je moet auto rijden en je draagt ook nog eens veel spullen mee. Wat dan belangrijk is, is dat je outfit comfortabel zit. Ook moet het flexibel en handig zijn. Hoewel het super leuk is om rokjes en jurkjes te dragen naar bruiloften, is dit niet altijd het meest handige. Vaak hurk je, kniel je of lig je misschien zelfs wel op de grond. Als je dan een rok of jurk aan hebt, moet je weer opletten dat je niet iedereen flasht. Hetzelfde geldt voor een laag uitgesneden topje. En wat dacht je van ladders in je panty of strakke broeken met kans op scheuren? Het is fijn als je gewoon iets aan hebt wat niet in de weg zit en waarover je je geen zorgen hoeft te maken door de dag heen. Je hebt op zo’n dag al genoeg om op te focussen, dus trek iets makkelijks aan.

Comfortabele schoenen
Van links naar rechts: 1 / 2 / 3 / 4 / 5

Omdat je de hele dag rond loopt en bezig bent, is het super belangrijk om comfortabele schoenen te dragen waar je de hele dag op kan lopen. Sneakers zijn naar mijn mening geen optie omdat ze niet aan de criteria ‘netjes’ voldoen, maar ik zou gaan voor lage, nette schoenen. Ik wisselde zelf af tussen Toms en m’n Vagabond schoenen. De Vagabond schoenen hebben een kleine hak, maar zijn net wat netter voor in de kerk. Ik was bang dat ik niet de hele dag op die schoenen zou kunnen lopen omdat ze nieuw waren, dus daarom had ik Toms mee. Toms zijn heel licht, je kan makkelijk de hele dag erop lopen en ze maken ook geen geluid, waardoor je niet de ceremonie verstoort.

4. Zakken

Het is handig om zakken te hebben in je outfit. Dit is iets wat ik geleerd heb uit ervaring. Als je zakken hebt (in je broek of jasje bijvoorbeeld), kan je belangrijke spullen zoals geheugenkaarten, lensdoppen, je mobiel en extra batterijen altijd bij je hebben. Zeker met batterijen is het zo dat je niet veel tijd kwijt wil zijn aan het lopen naar je tas en het zoeken van batterijen. Je wilt ze gewoon bij de hand hebben om, als het nodig is, ze snel te kunnen verwisselen. Extra handigheidje: Ik deed in m’n linkerzak de lege batterijen en rechts de volle, zodat ik meteen wist welke ik moest hebben om op te laden of in de camera te stoppen.

Als je echt geen zakken hebt, kan je altijd nog een ‘bumbag’ oftewel een heuptasje dragen.

bumbag
Van links naar rechts: 1 / 2 / 3 / 4

5. Geschikt voor het weer

Zorg er voor dat je vantevoren het weer checkt. Grote kans dat je ook buiten foto’s moet maken, dus is het handig als je je outfit daarop voorbereid. Als het koud is, neem dan een dikke jas en een extra sjaal mee. Als je niet zeker weet hoe het weer is, zou ik gaan voor laagjes, dus dingen die je kan uittrekken als het warm is of aan kan doen als het koud is.

Dat waren mijn tips! Hieronder kun je precies zien wat ik aan had op de bruiloft van vorige maand. De bruiloft was verdeeld over 2 dagen, vandaar 2 outfits.

outfit-fotograaf
1* / 2 / 3* / 4* / 5 / 6 / 7 / 8* / 9 / 10* / 11* / 12 / 13
*Vergelijkbare items

Ik denk dat ik het nu vaak genoeg heb gezegd, maar je bent als fotograaf gewoon echt druk bezig op een bruiloft. Je hebt super veel dingen om aan te denken, dus je wilt gewoon niet een extra zorg met je outfit. Ik hoop daarom dat deze tips je helpen voor de volgende keer dat je je moet voorbereiden op een bruiloft als fotograaf. Mocht je een fotograaf kennen die misschien wat heeft aan deze tips, deel deze blogpost dan met hem of haar ;).

x Joos

Follow

comments

Wat een leuke, handige tips! Heb zelf 2 bruiloften gefotografeerd die allebei eind van de zomer waren. Tijdens het shoot gedeelte droeg ik gewoon sneakers, doordat dat buiten in gras/zand/modder was. Met alle andere gaste n erbij heb ik hakken of sandaaltjes gedragen, dat verschilde per moment.

Wat onwijs leuk om hier iets meer van te weten! Supergoede tips!

Fijn artikel en tips! thanks for sharing vooral comfortabel is erg belangrijk en inderdaad al trek je hakken aan neem dan platte schoenen mee!

Yay, goede tips! Ook voor de niet fotografen onder ons :) Altijd fijn om wat inspiratie op te doen voor een outfit <3

Wat een leuk artikel. Ik heb zelf ook nog niet super veel bruiloften gefotografeerd, maar ga inderdaad ook altijd voor een simpele, nette, comfortabele outfit. Ik probeer inderdaad niet teveel op te vallen qua kleur. Leuk om te lezen hoe jij je kleedt tijdens een bruiloft!

Ik denk dat dit goede tips zijn die je geeft, vooral netjes en niet te opvallend. Ik ben niet op veel bruiloften geweest maar het lijkt me vervelend of meer storend als een fotograaf in hele opvallende kleding rond loopt.

Oh wat een goede tips geef je! En die zwarte lage lakschoenen zijn echt heel tof!

Leave a comment

Welcome

On my blog you'll find my recent photography work, photography tips and personal updates about my life as a photographer.

CLOSE