MENU

Inspiratie: fotojournalistiek in de trouwfotografie

Twee weken terug heb ik een super inspirerende workshop mogen volgen van Isabelle Hattink over fotojournalistiek in trouwfotografie. Het was voor mij een hele leerzame dag, juist omdat het een andere stijl is dan ik zelf schiet en gewend ben om te zien bij andere fotografen die ik volg op o.a Instagram. Je bent natuurlijk al snel geneigd om fotografen met dezelfde stijl te volgen op Instagram, dus ik zelf volg heel veel fine art fotografen met soortgelijk werk. Ik vond het daardoor extra verfrissend om een andere kant van de trouwfotografie te zien. Binnen de journalistieke bruidsfotografie gaat het namelijk om het vastleggen van spontane momenten en echte emoties, ongeposeerd, niet geregisseerd.

Ik zal hieronder de 3 punten delen die mij het meest hebben aangesproken tijdens de workshop. Het was namelijk zó inspirerend dat ik het natuurlijk niet voor mezelf kan houden!

Momenten vastleggen

Wat heel erg opvalt aan het werk van Isabelle zijn de emoties en de echtheid van de momenten op de foto’s. Hier is wel enigszins moeite en geduld voor nodig. Soms sta je namelijk al lang klaar op de juiste plek met de juiste compositie, maar moet je lang wachten op het moment waar je op had gehoopt.  En het kost misschien veel shots voordat je hét perfecte shot hebt, maar dan heb je als het goed is ook een foto met een echt moment dat een verhaal vertelt.

Momenten zijn dus heel belangrijk en dat is iets waar ik zelf zeker vaker op ga letten. Licht en compositie zijn 2  andere factoren die een foto een goede foto maken, maar vooral het moment is belangrijk. Het zijn de herinneringen, de emoties die betekenisvol zijn, dus die wil je graag zien op de foto en die roepen ook weer emoties op bij het zien van de foto.

  • Een leuke tip is om je camera niet weg te doen tussen de activiteiten door, maar juist op de ongeplande momenten ook te fotograferen, bijvoorbeeld bij het instappen in de auto, lopen naar een locatie of wanneer het bruidspaar even uitrust. Dan zijn de mensen minder op hun hoede en kun je échte momenten en emoties vast leggen.
  • Een andere tip is om, in plaats van steeds maar weer hetzelfde rondje te maken bij bijv. de voorbereidingen van de bruid, juist stil te staan op één plek en gewoon te observeren door je camera. Hoe langer je er staat, hoe meer dingen je écht gaat zien. Zo kun je wachten op mensen die in of uit je beeld lopen, momenten anticiperen, maar krijg je misschien ook inspiratie voor nieuwe composities of andere shots.

Niet invullen voor een ander

Iets anders dat mij is bijgebleven is dat wij, als fotografen, vaak invullen voor het bruidspaar wat ze wel en niet willen zien en daarom kiezen we ervoor om iets wel of niet te fotograferen. Zo zijn er op een bruiloft allerlei emoties, niet alleen maar positieve, maar ook wel eens mindere, zoals ongeduldig zijn, verdriet, stress etc. Vaak denken wij dan dat we dat soort dingen niet moeten fotograferen omdat het bruidspaar dat niet wil zien en filteren we dat er automatisch uit. Maar binnen de fotojournalistiek omarm je juist alle emoties, ook de mindere.

Soms houden we onszelf ook tegen door onze eigen angst. We durven een bepaald shot niet te maken omdat we bang zijn om in de weg te lopen, om te dichtbij te komen of om teveel op te vallen. Maar daardoor mis je misschien wel belangrijke momenten die voor het bruidspaar waardevol zijn. Probeer dus juist die confrontatie aan te gaan en je eigen belemmeringen opzij te zetten.

Jouw kijk op de wereld heeft invloed op je fotografie

Om af te sluiten: wie je bent als fotograaf projecteer je als een spiegel in je fotografie. Iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeuren en passies en dit neem je vaak onbewust mee in je fotografie. Elke fotograaf heeft daardoor zijn eigen stijl, omdat je dingen uit je eigen leven, hoe je bent opgegroeid, wat jou interesseert, meeneemt in je fotografie. Dat maakt elke fotograaf uniek. Als je erachter komt waar jouw voorkeuren vandaan komen, vind je meer betekenis achter je werk en kan je je fotografie nog meer ontwikkelen.

Dat waren de 3 punten die mij het meest hebben aangesproken tijdens de workshop. Ik ga zelf zeker letten op deze punten bij de aankomende bruiloften die ik fotografeer. Hoewel ik niet de fotojournalistieke kant op ga met mijn bruidsfotografie heb ik zeker wel wat aan deze inzichten. Het geeft misschien zelf wat extra’s waardoor ik mezelf kan onderscheiden van andere fotografen met een vergelijkbare stijl als ik. Hopelijk hebben jullie er ook wat aan gehad!

Fotografie: Isabelle Hattink – http://www.fotobelle.nl/

Comments

Ik heb in April mijn eerste bruiloft mogen fotograferen als 2e fotograaf. Het was alleen echt doodeng om voor in de kerk foto’s te maken. Dit heeft er dan ook helaas voor gezorgd dat ik het moment met de ringen er niet perfect op heb staan.

Wat een interessante workshop, ook al ben ik een hobbyfotograaf en heb ik tot nu toe 1 bruiloft mogen fotograferen.

Comment

CLOSE