MENU

5x fotografietips voor het maken van outfitfoto’s

May, photo by José Chan

Als fashionblogger is de meest belangrijke content op je blog natuurlijk je outfits omdat je je stijl wilt laten zien. Daarom is het heel belangrijk om outfitfoto’s met goede kwaliteit te hebben. Het is waar mensen geïnteresseerd in zijn als ze je blog bezoeken, en wat is nou een betere manier om je persoonlijke stijl te laten zien dan door mooie foto’s? Het voordeel van mooie foto’s is dat ze ook sneller gedeeld worden op Pinterest en ze krijgen ook meer likes op Instagram!
Vandaag deel ik 5 tips voor het maken van outfitfoto’s en hopelijk kun je hier iets uit halen wat je helpt de kwaliteit van je foto’s te verbeteren.

1. Locatie

Eén van de dingen die een fashion blogger doet, is locaties scouten. Als je door een nieuwe buurt loopt in jouw stad of als je in een nieuwe stad bent, kijk dan rond of er leuke plekken zijn om outfit foto’s te schieten. En als je iets leuks ziet, maak er een foto van met je telefoon. Wat handig is, is om de optie voor locatiegegevens van foto’s aan te doen of om ergens op te schrijven waar de foto was gemaakt. Bewaar deze foto’s in verschillende mappen voor elke stad.

Onthoud dat een locatie bijna net zo belangrijk is voor een outfitfoto als de outfit zelf. Of je nou wilt dat de locatie complementeert aan de outfit of contrasteert, plan het vooraf aan de shoot. Denk aan de stijl van je outfit (elegant/minimalistisch/stoer/kleurrijk/..) en houd hier rekening mee bij het kiezen van je locatie (romantisch/streetstyle/industrieel/groen..).

2. Wazige achtergrond

Veel fashion bloggers gebruiken een 50mm f/1.4 lens voor hun outfitfoto’s. Om een wazige achtergrond te krijgen die je vaak ziet bij outfitfoto’s, zet je simpelweg de camera-instellingen op de ‘aperture-priority’ mode (symbool ‘A’ of ‘Av’ op je camera) om controle te hebben over de scherptediepte. Voor een wazige achtergrond zet je het diafragma op het kleinste nummertje. Dus als je een 50mm f/1.4 lens hebt, zet je hem op f/1.4. Het wazige effect hangt ook af van hoe ver het model van de achtergrond staat. Als het model tegen een muurtje aan staat, zal ze minder wazig zijn dan als ze ver van de muur vandaan staat.

Nadya-Noor2

Shoot met Nadya, The Fierce Diaries | Shoot met Noor, Queen of Jet Lags

3. Belichting

Om goede foto’s te kunnen maken is het niet alleen essentieel dat je de instellingen van je camera kent, maar ook de belichting is belangrijk. Een bewolkte dag is vaak beter dan een zonnige dag vanwege het zachte, gelijkmatige licht. Als je toch foto’s wilt maken op een zonnige dag, zoek dan een plekje met schaduw of maak de foto’s tijdens het gouden uur, als de zon ondergaat.

4. Compositie

De compositie en de hoek vanwaar de foto’s worden gemaakt zijn, zijn belangrijk omdat het een groot verschil kan maken. Als er bijvoorbeeld een afleidende lantaarnpaal in beeld staat, hoef je vaak maar een stap of twee naar links of rechts te nemen om het uit beeld te krijgen. Vraag je fotograaf om te squatten of te knielen bij foto’s van top tot teen, zodat de foto’s een klein beetje van onder worden gemaakt. Hierdoor lijk je langer. Doe dit alleen niet bij close-ups, tenzij je wilt dat mensen in je neusgaten kijken. Maak foto’s van top tot teen, van de bovenste helft van je outfit en close-ups om je hele outfit en alle details te laten zien.

Rachel outfitfoto's, voor en na

5. Bewerking

Er zijn veel programma’s en apps waar je je foto’s mee kan bewerken. Lightroom en Photoshop worden het meest gebruikt. Kies alleen de beste foto’s om te bewerken en kies foto’s met verschillende poses en vanuit verschillende hoeken om het interessant te houden. Knip afleidende elementen weg, pas de helderheid en het contrast aan en retoucheer de huid als het nodig is. Je wilt je lezers niet irriteren met een lange laadtijd, dus vergeet niet de foto’s kleiner te maken voor een kleinere bestandsgrootte.

Dit zijn maar een paar basistips om je fotografie on point te houden en voor outfitfoto’s van hoge kwaliteit op je blog. Het kost tijd om te leren hoe je camera werkt en je leert ook uit ervaring wat de do’s & don’ts zijn voor je outfitfoto’s. Hou in gedachten dat fotografie ook iets persoonlijks is, dus er zijn veel manieren om een even goed resultaat te bereiken. Ik hoop dat je hier wat aan hebt gehad.

Wat is jouw grootste struggle bij het maken of bewerken van outfitfoto’s?

comments

Wat een super goede tips! ik werk met mijn canon 1200D maar als ik op de computer inzoom in mijn foto’s zijn ze vaak blurry maar niet op mijn camera. Ik heb geen speciale lens want die heb ik nog steeds niet gekocht maar ik hoor dat de 50mm de moeite waard is?

Hmm.. Scherpte ligt niet per se aan de lens die je gebruikt, maar de 50mm f/1.8 is zeker een favoriet omdat hij lichtsterk is, je er een wazige achtergrond mee kan krijgen en betaalbaar is! Maar scherpte kan ook aan je focus of instellingen liggen..

Handige tips, dankjewel! Je blog is super leuk en je maakt prachtige foto’s :)

Dit zijn hele waardevolle tips. Ik vind het alleen lastig dat een 50mm lens zo ver weg moet staan, om zelf volledig in het beeld te komen. Dit probleem heb ik vaak als ik zelf foto’s maak.

Voldoet een rustige achtergrond ook? Ongeacht of deze wazig is of niet?

Alvast bedankt.

Goed om te horen! Ja, bij liggende foto’s vooral moet je ver van de camera staan om er helemaal op te komen. Bij staande foto’s hoef je minder ver te staan, dus bij full body foto’s hou ik de camera dan ook meestal verticaal zoals de foto’s van Nadya en Noor hierboven.
Wat voor achtergrond je wilt is helemaal aan jou, maar je kan rekening houden met je kledingstijl en de stijl van foto’s die je wilt. Een rustige achtergrond kan meestal prima. Bij een rustige achtergrond, hoeft het ook niet per se wazig, omdat het minder afleidt. Hoe wazig je hem maakt, is natuurlijk ook een kwestie van smaak. :)

Wat leuk om te lezen super leuke artikel is het.

Wat een goede tips! Qua bewerking wil ik wel heel graag een beter programma dan al die standaarddingen, maar ja geld. Gelukkig heb ik volgend jaar photoshop enzo nodig voor m’n studie en kan ik het dan met korting krijgen. Ik vind je foto’s trouwens echt heel erg mooi! Liefs

Oeh la la wat een super fijne tips geef jij! Ik save dit artikel. Ik wil graag outfitfoto’s maken alleen lukt dit echt nooit.

Superfijne tips dit! Het meest struggle ik met de bewerking, want ik heb geen Photoshop of Lightroom. Vandaar dat ik het met VSCOcam doe (zijn de foto’s gelijk verkleind voor m’n blog), maar ik zou graag toch wel meer bewerkingsmogelijkheden hebben. Lightroom lijkt me wel wat, dus misschien dat ik dat maar eens aan moet gaan schaffen (maar ik heb geen zin om geld uit te geven hahaha).

Goed om te horen! Ja, VSCOcam gebruik ik altijd voor m’n Instagramfoto’s, hele fijne app! Verder heb je online ook wat bewerkingsprogramma’s, maar dat gaat ook niet veel verder dan VSCOcam volgens mij. Lightroom is zeker handig als je veel foto’s moet bewerken!

Super handige en ook erg goede tips! Ik vind het alleen ook erg moeilijk om iemand te vinden die dan de foto’s wilt maken.

Goed om te horen! Ja, dat is ook wel een puntje hè.. iemand vinden die het niet erg vindt om te doen, daar het geduld voor heeft en het kan doen zoals jij het wilt ;)

Wat maak je toch prachtige foto’s! Ik heb zelf zo’n 50mm 1.8 lens, heel goedkoop, maar ik vind ‘m ideaal! De 1.4 lijkt me helemaal super :)

Dankjewel, jaa ik heb zelf ook een 50mm 1.8 hoor, fijn toch!

Fijne & handige tips. Mooie foto’s maak je. Ik probeer steeds meer te letten op deze punten met fotograferen , soms lukt het beter dan de andere keer. Achja oefening baart kunst! De bewerking ben ik ook benieuwd naar. Groetjes,

Dankjewel! Ik heb hier eerder over geschreven, misschien heb je er wat aan? :) https://www.byjosechan.com/editing-outfit-photos/

Super goede tips! Ik ben echt verliefd op jou fotografie-style. Je maakt echt super mooie foto’s! :)

Hele goede tips! Ik heb sinds een tijdje ook een 50mm lens en ben er lekker mee aan het experimenteren! x

Goed om te horen! Jaa vooral blijven doen, daar leer je veel van!

Fijne tips! Ik vind die laatste foto zo mooi, wauw!

Heel goede tips! Deze dingen schelen echt veel :D

Hopelijk heb je er wat aan gehad! :)

Super tips! Zou je misschien ook een post willen maken hoe je een beetje je foto’s bewerkt? En dat in je neusgaten kijken klonk zo droog, haha.

Hahaha ik ben ook best wel droog soms :’) Ik heb daar wel eens een artikel over geschreven, misschien dat je daar wat aan hebt: https://www.byjosechan.com/editing-outfit-photos/
Het is wel nog van toen ik in het Engels schreef. Laat maar weten als je nog meer of iets anders wilt zien!

Die wazige achtergrond vind ik altijd zo mooi! Ik ben zelf geen fashion blogger maar zou wel eens mooie foto’s van mezelf willen laten maken ergens op een locatie.

Jaa, ik hou daar ook echt van, hihi. Ja, sowieso leuk, ook voor je blog of als profielfoto! Ik ben over een tijdje volop beschikbaar ;)

Hele fijne tips weer, José! :) Mijn grootste struggle is eigenlijk dat ik de foto’s alleen heel scherp krijg wanneer ik mijn camera (Canon 600d + 50mm 1.8) op live view en het vierkantje op het onderwerp zet. Wanneer ik de foto’s op de reguliere manier maak door gewoon met mijn oog door het zoekvak (of hoe heet dit?) te kijken, worden bepaalde delen scherp die ik niet scherp wil hebben, haha!

Hmmmm, ik zit even te denken waar het aan kan liggen, maar dat hangt denk ik een beetje af van wat voor instellingen je gebruikt. Ik zet als ik door de zoeker kijk het vierkantje altijd op de ogen in ieder geval. Lijkt me wel vervelend als je hem steeds op liveview moet zetten, want dat vreet veel batterij!

Ja, lastig he? Ik heb ook wel eens op internet gelezen dat je door de zoeker moet scherpstellen op de ogen, maar bij mij staan er alleen standaard 5 vierkantjes waaruit ik kan kiezen om op scherp te stellen. En vaak zijn daar dan niet de ogen. Of doe ik iets verkeerd?

Even opgezocht, jouw camera heeft 9 focus punten, dus als het goed is moet je 9 vierkantjes zien. Ter vergelijking, mijn camera, Nikon D5200, heeft 39 focus punten, dus ik heb meer ‘ruimte’ om op te focussen, terwijl je met jouw camera moet zorgen dat de ogen in één van die 9 puntjes vallen. Dus volgens mij doe je niks verkeerd, maar moet je inderdaad werken met een beperkt aantal vakjes bij het focussen!

Leave a comment

Welcome

On my blog you'll find my recent photography work, photography tips and personal updates about my life as a photographer.

CLOSE