MENU

Tips voor fotograferen op Fashion Week

Photography tips

July 21, 2017

Afgelopen weekend mocht ik fotograferen op Amsterdam Fashion Week, voor de 2e keer alweer. Het was voor mij een stuk minder spannend dan de eerste keer, maar nog steeds fascinerend en een eer om erbij te zijn. En.. Jullie kennen mij, ik deel graag tips! Dus hierbij een heleboel tips voor als je fotografeert tijdens Fashion Week.

Je kan niet zomaar binnenlopen met je camera en foto’s maken. Er is een beveiliger die controleert of je de juiste bandjes hebt (backstage, frontstage, camera access). Camera/pers-accreditatie kan je vantevoren aanvragen bij Fashion Week. Ik ben voor een aantal tips hieronder er vanuit gegaan dat je in opdracht van de designers fotografeert, niet voor een magazine.

Ajbilou Rosdorff - Amsterdam Fashion Week 2017 - By José Chan

Backstage fotograferen

 • Fotografeer geen modellen wanneer ze aan het omkleden zijn vanwege privacy. Pas als ze bedekt zijn kan je foto’s maken.
 • Probeer meteen vanaf het begin de gezichten van de modellen te onthouden van de show waar je voor fotografeert. Er zullen backstage heel veel modellen rondlopen van verschillende shows, en ze zullen door elkaar heen zitten bij de visagie en haar, in hun normale kleren. Het gaat erom dat je de modellen van de show fotografeert waar je voor komt, dus focus je je voornamelijk op hen als je modellen in visagie en bij haar fotografeert. Het is wel leuk om ook andere modellen te fotograferen, zeker als er bekende mensen tussen zitten. Er is een repetitie vooraf, dan kan je goed opletten wie de modellen zijn en de gezichten onthouden. Vaak hangen er ook foto’s in de kleedruimte met hun look voor de show.
 • Niet te missen shots: kledingdetails, schoenen, designers aan het werk, modellen in kleding, modellen in visagie, modellen in haar, modellen in de rij voor ze oplopen (line-up).
 • Zorg dat er genoeg goede foto’s van de designers tussen zitten. Zij zijn uiteindelijk de opdrachtgever en vinden het leuk om behind the scenes (in actie foto’s) van hun zelf te zien.
 • Verder is het een drukke en stressvolle tijd voor de designers, dus probeer hun zo min mogelijk tot last zijn. Probeer niet in de weg te lopen, laat hen vooral ongestoord hun werk doen. Vaak hebben ze assistenten waar je je wel tot kunt richten wanneer ze zelf druk bezig zijn.

Ajbilou Rosdorff - Amsterdam Fashion Week - By José Chan

Frontstage fotograferen

 • Zorg dat je op tijd een plekje bezet houdt. Veel fotografen en de videografen hebben vantevoren met tape hun plaatsen al gereserveerd. Om dan alsnog een goed plekje te kunnen bemachtigen kun je er beter wat eerder zijn.
 • Gebruik een telelens. Bijna alle fotografen gebruiken een 70-200mm lens tijdens de show.
 • Gebruik een monopod. Als je veel shows achter elkaar fotografeert kan zo’n lange, zware telelens best vermoeiend worden. Met een monopod hoef je het gewicht van de camera en de lens niet te dragen en ben je nog steeds flexibel genoeg.
 • Maak zowel full-body shots, halfjes, head shots als detail shots. Vergeet ook de achterkant niet, vaak zitten daar nog heel wat details in verwerkt!
 • Beter te veel dan te weinig foto’s. Ik hoor veel fotograferen gewoon constant klikken terwijl een model loopt. Dan zit je in ieder geval safe met shots zonder knipperende ogen of voeten die raar staan.
 • Let op de positie van de voeten van het model. Je wilt eigenlijk geen schoenzolen zien.
 • Gebruik een snelle sluitertijd. Als je een monopod gebruikt heb je geen last van bewegingen van de camera, maar alsnog moet je de beweging van het model bevriezen. Ik gebruik standaard een sluitertijd van 1/500s (ik heb tot nu toe nog geen monopod gebruikt tijdens een show).

Extra tip: Zorg ervoor dat je snel bent met het aanleveren van de foto’s. Het liefst stuur je dezelfde dag nog de foto’s naar de designer, die ze vervolgens weer kan doorsturen naar de modellen(bureaus). Zo kan iedereen snel de foto’s delen op social media, wanneer het nog ‘happening’ is. Lukt het niet om alles te editen en aan te leveren, zorg dan voor een goede sneak preview met een selectie van de beste foto’s.

Hopelijk vond je het leuk om deze tips te lezen en heb je er wat aan gehad! Niet iedereen heeft de kans om op Fashion Week te mogen fotograferen, dus geniet ervan! Ik vind het serieus één van de leukste dingen om te fotograferen en om mee te maken, dus ik ben écht heel erg blij dat ik dit heb mogen doen.

Broek van Asos /  Shirt van Shein* / schoenen van Vagabond

Comments

Aaah zo cool! Schieten op Fashion Week, kun je gewoon jezelf aanmelden als fotograaf?

Wauw zo vet om daar te fotograferen! Je zag er zelf trouwens ook top uit :D

Ik hoop dat ik ook ooit nog eens zo iets zou mogen doen!

Comment

CLOSE