MENU

Een jaar na m’n afstuderen..

Personal

May 26, 2017

By José Chan

Gisteren kreeg ik op Facebook een melding van een herinnering, namelijk dat ik precies een jaar geleden een blogpost had geschreven dat ik was afgestudeerd: Afgestudeerd!! En nu?. In die blogpost schreef ik dat ik nog niet op zoek was naar werk, vanwege alle reizen die ik in de zomer zou maken, maar dat ik in september wel op zoek zou gaan naar iets vast naast m’n fotografie.

Nu, een jaar later, is het best gek om dat terug te lezen en ook wel leuk omdat ik nu weet hoe het is gegaan. Ik had toen namelijk eigenlijk helemaal geen idee of het goed of slecht zou gaan met m’n fotografie-business. Ik dacht, ik waag het erop, maar hoe het uitpakt: geen idee. Op zo’n moment is het dan ook best eng om te zeggen dat ik wel meer fotografie zou willen doen en daarvoor wil gaan. Net zoals het eng is voor iedereen aan het begin van iets nieuws, omdat je niet weet hoe het zal gaan. Het liefst vertel je het ook pas aan de buitenwereld wanneer het een succes is, niet wanneer het nog in de kinderschoenen staat.

Voor de mensen die het nog niet wisten, ik heb geen fotografie gestudeerd, maar m’n bachelor in Bouwkunde en m’n master in Science Communication. Iets totaal anders, maar van beide studies heb ik dingen meegekregen die ik of wel in m’n fotografie meeneem, of wel in het ondernemen. Ik geloof dat je nooit iets voor niks leert.

Ik vertelde in m’n blogpost dat ik in september wel zou beginnen met zoeken naar werk naast m’n fotografie. Toen het eenmaal september was, kwamen er 2 architectenbureaus naar mij toe om te vragen of ik bij hen wilde komen werken. Dat zou betekenen dat ik 2 à 3 dagen per week vast zou werken bij hen en de andere dagen over zou hebben voor m’n fotografie. Ik heb toen, na heel veel wikken en wegen en bidden, besloten om bij 1 bureau te werken. Ook een enge beslissing, want als het niet goed zou gaan met m’n fotografie zou ik dat andere bureau wel nodig hebben. Maar op deze manier kon ik vol gaan voor By José Chan en had ik toch nog iets vasts, eigenlijk vooral om m’n ouders en andere mensen om me heen gerust te stellen.

Ik kan nu een jaar later wel zeggen dat deze beslissingen alleen maar goede dingen heeft gebracht. Ik heb een heel goed netwerk opgebouwd van bloggers, vloggers en ondernemers en heb genoeg opdrachten om er van te kunnen leven. Het is meer dan ik had durven dromen. Ik voel me heel erg gezegend dat ik elke dag mag doen wat ik leuk vind. Ja, elke dag, want het werk op het architectenbureau vind ik ook super leuk. Ik heb deze week ook een rekensommetje gemaakt en het kwam erop neer dat ik niet lang meer bij het architectenbureau hoef te werken. Maar stoppen daar zou ik wel heel erg jammer vinden, dus dat is nog een beslissing die ik moet maken.

Zoals alle beginnende ondernemers en mensen die erover zitten na te denken of ze willen ondernemen, zat ik ook met een heleboel twijfels. Twijfels over m’n capaciteiten, over financiën en alle onzekerheden die bij ondernemen komen kijken. Toch kan ik alleen maar zeggen dat het écht de moeite waard is om die stap te nemen. Je zult merken dat als je ergens écht passie voor hebt, je er 100% (en meer) voor zal gaan. Je wilt bewijzen aan iedereen die zegt: “Is dat wel zo’n goed idee? Weet je het zeker? Hoe kan je daar nou geld mee verdienen?” dat het wél kan. Alle ondernemers die ik ken zijn daarom super gepassioneerd, gedreven en enthousiast. Ze houden van wat ze doen en gaan er echt voor.

Ik geniet enorm van m’n werk. Ik hou ervan dat ik zelf verantwoordelijk ben voor alle beslissingen en ook voor alle gevolgen. Ik hou van de enorme flexibiliteit en het afwisselende werk. Ik kies wat voor opdrachten ik wel of niet doe. Ik bepaal zelf hoeveel ik verdien. Ik kies wanneer ik werk en waneer ik uitslaap. Ik kies met wie ik werk en met wie niet. Heel veel keuzes, beslissingen en verantwoordelijkheid, maar uiteindelijk creëer ik de droombaan voor mezelf die er anders niet was geweest. Een heerlijk gevoel en ik hoop dat ik er nog lang van kan genieten!

Comments

Heel tof om te zien dat je het zo goed doet. Succes met de beslissingen die je wilt gaan maken. Maar dat komt vast goed.

Ah girl je bent zo’n inspirerend persoon! Supergaaf hoe je vol voor je droombaan gaat én dat het je gewoon lukt. Keep going strong!<3

Leuk om hier een jaar later op terug te kijken

Wat leuk om te lezen! Leuk dat het ook allemaal zo snel is gegaan :)

Inspirerend verhaal..en je bent de optelsom van je ervaringen…echt knap dat je het zo aangepakt hebt!
Keep on the good work!

Raymond

Zo tof dit! Ik geloof er ook echt helemaal in om te gaan voor je droom. Gewoon doen, ook al is de stap heel groot en eng. En wat geweldig om te lezen dat het voor jou zo goed heeft uitgepakt. You go girl! :)

Comment

CLOSE