MENU

Camera kopen op eBay of Marktplaats? Let hierop!

Ben jij van plan om een camera te kopen op eBay of Markplaats? Zorg dan dat je op deze 5 punten let. Zelf heb ik vaker analoge camera’s gekocht op Marktplaats en laatst ook op eBay. Het kan best spannend zijn om op deze manier een camera te kopen, omdat best veel geld kan uitgeven en je zeker niet afgezet wilt worden. Daarom heb ik hier een aantal tips voor je die ervoor zorgen dat je zeker tevreden zal zijn met je aankoop.

1. Bekijk goed alle foto’s

In de beste situatie heeft de verkoper foto’s van goede kwaliteit waar je de camera goed van dichtbij kan bekijken van alle hoeken. Mochten deze foto’s niet scherp genoeg zijn of er ontbreken er een aantal, vraag aan de verkoper of deze kan maken en sturen naar je. Die moeite mag de verkoper best doen als het gaat om een grote aankoop. Bestudeer de foto’s goed en zoek naar krasjes en deukjes of andere gebreken aan de buitenkant.

2. Overweeg de mankementen

Overweeg welke gebreken je wel en niet zou accepteren. Zijn de mankementen ernstig? Zijn het cosmetische gebreken aan de buitenkant of zijn er ook gebreken waardoor de camera niet goed functioneert? Als er veel krassen of deuken zijn, kan het betekenen dat de vorige eigenaar niet voorzichtig met de camera is omgegaan.

3. Lees goed de beschrijving

Als het goed is, is er een gedetailleerde beschrijving van de camera met o.a. welk model het is, de conditie van de camera en wat er allemaal bij zit inbegrepen. Het is heel belangrijk om deze goed door te lezen voor je iets koopt. Iets simpels als of de camera naar behoren werkt of niet moet er echt in staan. Mocht je informatie missen, schroom dan zeker niet om extra vragen te stellen aan de verkoper. Ook deze zou hij/zij moeten beantwoorden.

4. Bekijk de beoordelingen

Op eBay kun je goed zien wat de score is van de verkoper en hoeveel positieve feedback hij/zij heeft gekregen. Idealiter is de positieve feedback 99% tot 100%. Als deze daaronder zit, zoek dan in de beoordelingen naar de negatieve feedback en lees wat er aan de hand was volgens de koper. De verkopers op eBay doen er normaal veel moeite voor om hun rating hoog te houden, dus zullen proberen om goede service te verlenen.

5. Haal de camera op

Als het mogelijk is, ga dan langs om de camera op te halen. Dit is beter dan de camera laten versturen, omdat je dan zeker weet dat er geen gekke dingen gebeuren onderweg. Misschien dat de camera al bepaalde gebreken had, maar dat de verkoper dit niet toegeeft en het afschuift op jou of de koerier. Ook hoef je je dan geen zorgen te maken dat de verkoper de camera niet goed genoeg heeft verpakt. Als je langs gaat kun je de camera eerst ook nog controleren en uittesten voordat je doorgaat met de aankoop.

Dit waren mjn tips voor als je van plan bent om een camera te kopen op Marktplaats of eBay. Ik vind het ideaal dat zulke websites bestaan, omdat het anders veel moeilijker was geweest om aan bepaalde analoge camera’s te komen én het is er vaak goedkoper dan in winkels. Maar neem dus zeker goed de tijd om de advertenties goed door te nemen en te vergelijken met elkaar voordat je een aankoop doet. Kijk ook wat de mogelijkheden zijn qua retour en in hoeverre je beschermd bent door eBay / Marktplaats / PayPal. Veel plezier met shoppen!

comments

Wat een fijne tips geef je weer! Ik ben ook echt gek op camera’s op dit moment heb ik er vijf!

Woww, vijf is wel veel, hahah! Allemaal digitaal of ook analoge?

Leave a comment

Welcome

On my blog you'll find my recent photography work, photography tips and personal updates about my life as a photographer.

CLOSE