MENU

Boekreview: Read this if you want to take great photographs of people. – Henry Carroll

Read this if you want to take great photographs of people, Henry Carroll

Ik hou super veel van lezen en van fotografie. Wat is er dan beter dan het lezen van fotografieboeken? Ook nog eens educatief! Ik deel dus af en toe reviews van boeken die ik heb gelezen en hopelijk ontdek je zo nog leuke boeken. Vandaag een review van het mega bekende boek ‘Read this if you want to take great photographs of people’ van Henry Carroll.

Waar gaat het boek over?

Zoals de titel wel verklapt leer je in dit boek hoe je foto’s van mensen maakt en alles wat daarbij komt kijken zoals compositie, context, licht en belichting. Dit wekt de indruk dat het een technisch boek is, maar dat is het helemaal niet. Aan de hand van foto’s van grote fotografen leer je verschillende vormen en mogelijkheden om mensen te fotograferen. Bij elk onderwerp wordt een voorbeeldfoto behandeld en uitgelegd hoe de fotograaf de foto heeft gemaakt en wat voor effect dat heeft. Na elk hoofdstuk zijn er wat algemene tips, zoals technische tips, of tips over camera’s. Je leert in dit boek niet hoe je ‘perfecte’ foto’s maakt van mensen. Je leert juist om ongeposeerde foto’s te maken die een verhaal vertellen en hoe je bijvoorbeeld kleur of compositie kan gebruiken om je foto een bepaalde sfeer te geven.

Read this if you want to take great photographs of people, Henry Carroll

Een aantal lessen die ik heb geleerd uit dit boek:

  • Als het gaat om compositie zijn er bepaalde ‘regels’, of eerder ‘richtlijnen’, maar het belangrijkst is je visuele instinct. Als je je instinct laat leiden bij het fotograferen van je onderwerp in een bepaalde omgeving kan je foto’s krijgen die wel of niet de regels volgen. Beide soorten kunnen net zo krachtig zijn afhankelijk van het verhaal dat je vertelt.
  • Het maken van ‘waarheidsgetrouwe’ portretten hoeft niet te betekenen dat je onderwerp zich helemaal comfortabel moet voelen bij jou. Soms is het juist wanneer mensen zich kwetsbaar en zelfbewust voelen, dat je ze op een natuurlijke manier vastlegt. Dit is natuurlijk afhankelijk van het soort portret dat je wilt, maar wel interessant hoe je bepaalde emoties kan uitlokken voor een foto. Een fotograaf in het boek had bijvoorbeeld mensen in een donkere ruimte naar een emotioneel klassiek stuk laten luisteren en op een onverwacht moment een foto gemaakt.
  • Of iemand in de camera kijkt of niet kan een bewuste keuze zijn om een verhaal te vertellen.
  • Je kan het beste vooraf aan een shoot al bepalen of de foto’s zwart-wit of kleur worden. Je fotografeert dan namelijk op een andere manier en het heeft ook invloed op het onderwerp.

Read this if you want to take great photographs of people, Henry Carroll

Aanrader?

Dit boek is een aanrader voor mensen die houden van het fotograferen van mensen, maar in het specifiek houden van ongeposeerde foto’s en het vertellen van een verhaal door een foto. Het is ook een aanrader als je gewoon op zoek bent naar inspiratie of nieuwe ideeën om uit te proberen. Ook als je een persoonlijk fotografieproject wilt beginnen is dit een boek waar je heel veel inspiratie uit kan halen. Het is een aanrader voor zowel beginners als gevorderden. Het boek zelf is een echte eyecatcher, dus ook zo’n typisch boek voor op de salontafel waar mensen lekker doorheen kunnen bladeren.

Het boek kan je onder andere hier bij Bol.com kopen:
Read this if you want to take great photographs of people, Engels, paperback, €15.49
Lees dit als je topfoto’s van mensen wilt maken, Nederlands, paperback, €14,95

Winnen! (Winactie gesloten!)

Wil jij de volgende zijn die dit boek leest? Ik ga net als bij de vorige boekreviews mijn exemplaar weggeven omdat ik het heb uitgelezen, de dingen die ik heb geleerd heb onthouden, en er nu liever iemand anders mee blij maak. Ik ben heel voorzichtig met het boek omgegaan en het ziet er dus nog steeds uit als nieuw. Wat moet je doen om te kunnen winnen?

  1. Volg mij op Bloglovin’. (Als je geen Bloglovin’ hebt, mag je ook mijn Facebook pagina liken.)
  2. Love of Save deze post op Bloglovin’ (of like deze post op mijn Facebook pagina).
  3. Laat even hieronder weten waarom je het boek zou willen winnen (mag ook voor iemand anders). Vul je e-mailadres in zodat ik je kan mailen.

Ik kies volgende week (woensdag 7 april 2017) een winnaar uit! De winnaar krijgt een mailtje van mij.

Mocht je nog suggesties hebben voor een fotografieboek waar je een review over wilt lezen, let me know!

Comments

Ik heb heel lang getwijfeld om dit boek te kopen en het uiteindelijk toch niet gedaan. Na het lezen van je blogpost heb ik daar wel een beetje spijt van. Zeker nu ik aan het wachten ben tot mijn batterijgrip geleverd word! De batterijgrip in combinatie met dit boek en twee weken paasvakantie zou wel eens leuke foto’s kunnen opleveren. Motivatie ontbreekt zeker niet, haha. Zou je de andere boeken van deze reeks misschien ook eens willen reviewen? Dikke kus

Oeeeh zo gaaf! Ik kan het eigenlijk niet maken om nu te zeggen dat ik nog nooit van dit boek gehoord had haha. Shame on me! Het lijkt me een heel leerzaam boek, zeker als je ziet welke fotografen er aan mee hebben gewerkt (WAUW). Het plan om een fotografie projectje te starten is er, maar dat is ook echt alleen nog maar een plan. Dit boek zou toch een leuk duwtje in de rug zijn ;).

Ik ben echt megaenthousiast over dit boek, het lijkt me zo gaaf! Vooral omdat ik op dit moment in zo’n vibe zit dat ik voor m’n gevoel alleen nog maar standaardfoto’s met standaardposes kan maken, zou dit boek me zeker kunnen inspireren. En natuurlijk altijd leuk om meer fotografiekennis te verzamelen, helemaal nu het fotoshoot seizoen bij uitstek er weer aankomt.. Fingers crossed! Xo

Lijkt me heel interessant en leerzaam! Vooral voor fotoshoots denk ik, dus ik doe weer mee hoor :)

Heb hem al een aantal keer voorbij zien komen en vind hem zo leuk! Zou het heel erg leuk vinden om hem te winnen, ik vind het heel erg leuk om portretten van mensen te maken en door dit boek kan ik daar beter in worden! Ik doe dus graag mee!

Wat een tof boek dit, het doet mij echt denken aan mijn projecten voor de kunstacademie en lap ook regelmatig de fotografie-regeltjes aan mijn laars haha. Ik ben heel benieuwd naar het boek en zou hem ook graag winnen :D Toffe review!

Het boek heb ik wel eens op tumblr en op youtube voorbij zien komen. Het leek me dan ook een leuk en handig fotografieboek voor mijn vriendin en ik, aangezien we een tijdje geleden oude camera’s van onze ouders hebben teruggevonden waar nog een filmrolletje in moet. Zo kunnen er nog mee experimenteren. Zelf vind ik het ook leuk om spontane en ongeposeerde foto’s van mensen te maken, dus ik doe mee! :)

Wat een fijne review en het lijkt me echt een heel tof boek! Ik heb me net opgegeven voor een cursus portretfotografie en wil me daar meer in ontwikkelen, omdat ik mensen fotograferen (vooral ongeposeerd) nog best lastig vind. Dit boek zou dan ook heel goed van pas komen :) Ik maak graag kans!

Ik fotografeer graag mensen zonder dat ze het door hebben/ongeposeerd en dit lijkt mij perfect om er nog beter in te worden! Dus ik doe graag mee met deze leuke winactie :)

Leuke review en een tof boek! Ik zou deze heel graag op mijn salontafel hebben liggen haha! En lief dat je hem weggeeft trouwens :) Dus ik doe graag mee! X

Leuk weer een review! Klinkt als een tof en interessant boek, even kijken of ik ‘m een keer ergens kan scoren. Dit keer doe ik niet mee trouwens en gun ik het boek aan een ander, haha. :)

Klinkt als een heel fijn boek! Ik kende het nog niet. Ik zou het boek graag winnen omdat ik houd van boeken en graag meer leer over fotografie

Toffe review en wat lief dat je je boekje weggeeft! Ik heb ‘read this if you want to take great photographs’ gelezen en die vond ik erg inspirerend, ik ben benieuwd wat ik uit dit deel kan leren, dus ik doe graag mee! <3

Hey! Wat een tof boek. Ik had ‘m al een paar keer voorbij zien komen, maar nooit echt serieus naar gekeken. Iemand anders mag ‘m winnen, maar in ieder geval thanks voor de inspiratie!

Comment

CLOSE