MENU

Hoe word je professioneel fotograaf?

QOTD

Voor de allereerste QOTD (Question of the Day) beantwoord ik de vraag: Hoe begin je als fotograaf? Of hoe word je fotograaf? Deze 2 vragen krijg ik namelijk vaker van mensen die willen beginnen met fotografie. Vooral de vraag hoe ik erin ben gerold krijg ik vaker en ik vind het ook leuk om erover te vertellen. Hopelijk heb je wat aan mijn verhaal en de tips die ik geef om zelf ook ermee te beginnen. Ik ga het hier NIET hebben over welke camera’s of lenzen je nodig hebt als beginner. Dat is weer een topic op zichzelf en kan ik een andere keer behandelen als jullie dat zouden willen.

Kies een richting

Allereerst is het slim om voor jezelf te bedenken wát je wilt fotograferen. Juist omdat er zoveel te leren valt en er heel veel keuze is qua camera’s en lenzen, is het verstandig om vantevoren te bedenken waar je interesse ligt in fotografie. Wat voor fotografie wil je doen? Portretten, bruiloften, landschap, architectuur, theater, concerten of iets anders? Als je deze vraag voor jezelf hebt beantwoord, is het veel makkelijker om doelgericht informatie te zoeken hierover, jezelf te ontwikkelen en te groeien in die richting.

Mijn interesse in fotografie begon bij fashion bloggers en mode. Ik volgde al heel lang grote bloggers zoals Tavi van Style Rookie, Kenza, Rumi van Fashion Toast, Karla’s Closet en Jane van Sea of Shoes. Ik was altijd al onwijs geintrigeerd door hun blogs en hun outfits en wist dat ik hier ook wat mee wilde doen!

Ontwikkel jezelf

Het is super belangrijk om jezelf te ontwikkelen, of je nou een fotografie-opleiding hebt gedaan of niet. Lees handleidingen, boeken over fotografie, bekijk YouTube-filmpjes en experimenteer. Fotografeer, maak fouten en leer ervan. En als je problemen of vragen tegenkomt, zoek het uit. Er is binnen de fotografie zóveel te leren: over apparatuur, compositie, licht, bewerking, poseren, de business of marketing, noem het maar op. Als je jezelf ontwikkelt, zul je ook zelfverzekerder zijn over jezelf en je fotografie en kan je er op een gegeven moment ook geld voor gaan vragen.

Twee jaar geleden wilde ik ook outfitfoto’s gaan maken van mensen, dus onderzocht ik hoe bloggers hun foto’s maken, met welke lenzen en probeerde ik dit uit bij vriendinnen. Zo had ik mezelf geleerd om outfitfoto’s te maken. Door het steeds vaker te doen, dingen uit te proberen en veel YouTube tutorials en how-to’s te kijken, ontwikkelde ik mezelf in fotografie. Dit kan je ook zien aan mijn eerste foto’s en de foto’s van nu. Ik probeer mezelf bij elke shoot weer uit te dagen en mezelf te verbeteren.

Reshmi, photo by José Chan

Vraag feedback

Fotografie is niet altijd zwart-wit (letterlijk en figuurlijk :P). Er is niet altijd goed of fout, soms is het een grijs gebied. Ondanks dat is het altijd goed om feedback op je werk te vragen aan fotografen die al wat meer ervaring hebben, die het al langer doen en die meer of andere kennis hebben dan jij. Zij kunnen tips geven om je werk te verbeteren die jij weer kan meenemen voor de volgende keer. Ja, het is eng om je werk te delen online, omdat iedereen er een mening over kan hebben en commentaar kan leveren, maar laat je je er niet door tegenhouden om het helemaal niet te delen. Negatieve reacties kunnen er altijd zijn, maar het moet niet zo zijn dat het je belemmert om te groeien. In dit vak moet je wel sterk in je schoenen staan en dat leer je ook in de loop van de tijd. Door feedback te vragen leer je ook om open te staan voor meningen van anderen en kan je ook leren om met kritiek om te gaan.

Spreek je droom uit

Als niemand weet wat jouw droom is, zul je minder snel je droom waarmaken. Dat is écht zo. Als niemand weet dat jij stiekem de droom hebt om fotograaf te worden, zal niemand uit het niets jou er iets over vragen of jou die kans geven om dat te doen. Als jouw droom is om onderwaterfotografie te doen, spreek dat dan uit. Als jouw droom is om concerten van grote artiesten te fotograferen, laat het weten aan mensen om je heen. Hoe vaker je dit laat weten, hoe sneller mensen aan jou zullen denken als zo’n kans zich voordoet. Wie weet wat voor een kans je misschien misloopt doordat mensen niet weten dat het jouw droom is!

Mijn droom is nog altijd om fashion shows te fotograferen bij Fashion Week over de hele wereld en om gepubliceerd te worden.

My Own Identity Fashion Show, photo by José Chan

Bouw je netwerk op

In sommige types fotografie kan je ervoor kiezen om alles zelf te doen en in je eentje te werken. Maar bijvoorbeeld bij modefotografie heb je mensen om je heen nodig die jou helpen. Zo heb je make-up artiesten nodig, haarstylisten, stylisten, fotografie-assistenten en modellen. Deze mensen zul je niet ontmoeten als jij niet netwerkt. Het is super makkelijk om je aan te sluiten bij Facebook-groepen met soortgelijke fotografen of mensen die in hetzelfde wereldje werken. Hoe meer mensen je kent, hoe meer kansen zich ook zullen opdoen. Ook is het goed om te spreken met fotografen die doen wat jij graag wilt doen. Vraag hun hoe zij zijn begonnen en hoe zij terecht zijn gekomen op die plek.

Ik benaderde wat Nederlandse bloggers op Instagram en per mail, waar niet altijd op werd gereageerd, maar de eerste blogger met wie ik samenwerkte was toen Noor van Queen of Jet Lags. Samen met haar heb ik hele leuke opdrachten mogen doen voor onder andere Toms en Tommy Hilfiger en sindsdien heb ik ook met heel veel andere bloggers samengewerkt en doe ik dat nog steeds.

Neem initiatief

Afwachten tot kansen komen aanwaaien en je leuke shoots mag doen? Het leuke in de fotografiewereld is juist dat je zelf initiatief kan nemen om je ideeën uit te voeren en je dromen waar te maken. Als je een leuk idee hebt voor een shoot, doe wat je moet doen om het uit te voeren. Zoek mensen die je nodig hebt, neem contact op met bedrijven, locaties, etc. Als je een bepaald soort opdrachten wilt gaan doen bijv. voor merken of bedrijven, oefen dan dat soort shoots tot je zelfverzekerd genoeg bent om dat te kunnen doen. Natuurlijk kan je ook “nee” krijgen, maar je hebt maar 1 “ja” nodig om weer dichterbij je droom te komen.

Elke keer dat ik een oproepje op Facebook zie voor een fotograaf bij fashion show, reageer ik daar meteen op. Ook als het kleine fashion shows zijn van studenten die hun afstudeercollectie laten zien. En ik vraag altijd of ik ook backstage foto’s mag maken. Elke show is een kans om te oefenen om beter te worden en dichterbij mijn droom te komen. 

In QOTD (Question of the Day) behandel ik vragen die te maken hebben met fotografie. Heb jij dus een fotografiegerelateerde vraag? Laat het mij dan weten in een comment hieronder, op Instagram of door een mailtje te sturen naar info@byjosechan.com en wie weet beantwoord ik jouw vraag de volgende keer!

comments

Supergaaf om te lezen en echt goede en inhoudelijke tips. Ik hou zelf erg van foto’s maken, maar het lijkt me zo lastig om er echt goed in te worden!

Heel leuk om te lezen en goede tips :). Leuk ook om te lezen hoe je bent begonnen met de blogger shoots :).
Xoxo, leoniae

Jij gaat ver komen, je foto’s zijn prachtig!

Heel interessant artikel om te lezen! Ben benieuwd naar je volgende artikelen in deze reeks :) Vooral benieuwd naar je lenzen etc. Ik vind fotograferen zelf ook erg leuk maar doe het voornamelijk voor mijn blog en privé momentjes. Outfit foto’s etc vind ik tof om te zien maar vind het vooral erg leuk om mensen op de foto te zetten als ze het niet in de gaten hebben. De gezichtsuitdrukkingen kunnen dan zo prachtig zijn :)

Heel interessant om te lezen! Leuk om te lezen hoe jij het hebt aangepakt :)

Wat een super leuk en interessant artikel! Ik doe het liefst aan reisfotografie en dan voornamelijk lokale mensen met hun culturen, maar dat is best een lastige markt om in te rollen. Heb je daar nog tips voor toevallig? :P

Wat super leuk om jouw verhaal en dromen te lezen! Ik vind trouwens de zwart-wit foto echt stunning <3

Je doet het zo goed fotograferen ik zou het ook heel interessant vinden om te weten welke apparatuur je precies gebruikt.

Heel leuk om te lezen, erg interessante en leerzame blogpost haha. Ik vind fotografie echt geweldig leuk, vooral het fotograferen van mensen, maar vind het moeilijk om mensen te vragen of ze model willen staan: ben ik nog iets te onzeker voor, haha! Wordt aan gewerkt :)

Keep up the good work, je blog is echt heel leuk!
Liefs, Eva

Great post. Well done
I love your style and your blog.
Visit mine if you want.
kisses
http://www.welovefur.com

Super fijn artikel. Ik ben er ook druk mee bezig en het balletje begint steeds meer te rollen. Al heb ik niet per se één droom of één favoriet ding om te fotograferen. Al weet ik al wel wat mijn eigen stijltje is. Mijn vraag aan jou: welke risico’s heb je genomen? Heb je bijvoorbeeld heel veel geld uitgegeven aan je apparatuur, terwijl je er eigenlijk nog niet zoveel mee verdiende?

Wat een fijn artikel, erg interessant om te lezen hoe jij alles aanpakt. Ik ben trouwens ook erg benieuwd naar je artikel over camera’s en lenzen voor de beginner. :)

Wat een fijne tips! Nog een leuke: probeer alles uit. Denk aan gekke composities, je camera express bewegen tijdens het maken van een foto, ‘verkeerde’ instellingen gebruiken. Natuurlijk worden dit niet de foto’s die in je portfolio komen maar het leert je om creatief te kijken en denken. Er zijn zoveel mogelijkheden!

Hele goeie! Inderdaad, veel experimenteren helpt je op technisch gebied en ook om creatief te zijn!

Heel interessant om te lezen! Je foto’s zijn ook echt prachtig.

Leave a comment

Welcome

On my blog you'll find my recent photography work, photography tips and personal updates about my life as a photographer.

CLOSE