MENU

Hoe word je professioneel fotograaf?

Het fotograaf zijn wordt vaak onderschat. Het is veel meer dan alleen eigenaar zijn van een dure camera en drukken op het knopje. Hoe kun je van je hobby fotografie je werk maken? Oftewel, hoe word je professioneel fotograaf? Hier zijn 5 tips die je hopelijk kunnen helpen erbij.

1. Kies een richting

Allereerst is het slim om voor jezelf te bedenken wát je wilt fotograferen. Juist omdat er zoveel te leren valt en er heel veel keuze is qua camera’s en lenzen, is het verstandig om van tevoren te bedenken waar je interesse ligt in fotografie. Wat voor fotografie wil je doen? Portretten, bruiloften, landschap, architectuur, concerten of iets anders? Als je deze vraag voor jezelf hebt beantwoord, is het veel makkelijker om doelgericht informatie te zoeken hierover, jezelf te ontwikkelen en te groeien in die richting.

2. Ontwikkel jezelf

Het is belangrijk om jezelf te ontwikkelen, of je nou een opleiding fotografie hebt gedaan of niet. Lees handleidingen, boeken over fotografie, bekijk YouTube-filmpjes en experimenteer. Fotografeer, maak fouten en leer ervan. En als je problemen of vragen tegenkomt, zoek het uit. Er is binnen de fotografie zóveel te leren: over apparatuur, compositie, licht, bewerking, poseren, noem het maar op. Als professionele fotograaf wordt van je verwacht dat je kennis hebt over al deze dingen.

3. Vraag feedback

Je leert het snelst van de fouten die je maakt. Of je fotografie ‘goed’ of ‘slecht’ is, is soms een kwestie van smaak, maar soms ook een kwestie van techniek. Het is altijd goed om feedback op je werk te vragen aan andere, ervaren fotografen. Zij kunnen tips geven om je werk te verbeteren die jij weer kunt meenemen voor de volgende keer. Het kan best spannend zijn om je werk te delen. Negatieve reacties kunnen er altijd zijn, maar het moet niet zo zijn dat het je belemmert om te groeien. In dit vak moet je sterk in je schoenen staan en dat leer je ook in de loop van de tijd. Door feedback te vragen leer je om open te staan voor meningen van anderen en kun je ook leren om met kritiek om te gaan.

4. Bouw je netwerk op

Bij de meeste soorten fotografie is het belangrijk om een netwerk op te bouwen. Als trouwfotograaf is het belangrijk om andere trouwleveranciers te leren kennen: wedding planners, visagisten, bloemisten, taartenbakkers, etc. Als modefotograaf wil je graag modellen, stylisten, visagisten, etc. in je netwerk hebben. Je netwerk is essentieel voor het krijgen van nieuwe klanten en opdrachten. Daarom is het belangrijk om te netwerken en mensen te leren kennen die in hetzelfde vakgebied werken. Hoe meer mensen je kent, hoe meer kansen zich zullen opdoen. Netwerken kan tegenwoordig heel makkelijk via social media. Volg de mensen die je graag in je netwerk wilt en neem initiatief door actief te zijn in het reageren op hun posts.

5. Neem initiatief

Afwachten tot kansen komen aanwaaien en je leuke shoots mag doen? Het leuke in de fotografiewereld is juist dat je zelf initiatief kunt nemen om je ideeën uit te voeren en je dromen waar te maken. Als je een leuk idee hebt voor een shoot, doe wat je moet doen om het uit te voeren. Zoek mensen die je nodig hebt, neem contact op met bedrijven, locaties, etc. Als je een bepaald soort opdracht wilt gaan doen bijv. voor merken of bedrijven, oefen dan dat soort shoots tot je zelfverzekerd genoeg bent om dat te kunnen doen. Natuurlijk kun je ook “nee” krijgen, maar je hebt maar 1 “ja” nodig om weer dichterbij je droom te komen.

Hopelijk heb je wat aan deze 5 tips gehad over hoe je professioneel fotograaf kunt worden.

comments

Supergaaf om te lezen en echt goede en inhoudelijke tips. Ik hou zelf erg van foto’s maken, maar het lijkt me zo lastig om er echt goed in te worden!

Heel leuk om te lezen en goede tips :). Leuk ook om te lezen hoe je bent begonnen met de blogger shoots :).
Xoxo, leoniae

Jij gaat ver komen, je foto’s zijn prachtig!

Heel interessant artikel om te lezen! Ben benieuwd naar je volgende artikelen in deze reeks :) Vooral benieuwd naar je lenzen etc. Ik vind fotograferen zelf ook erg leuk maar doe het voornamelijk voor mijn blog en privé momentjes. Outfit foto’s etc vind ik tof om te zien maar vind het vooral erg leuk om mensen op de foto te zetten als ze het niet in de gaten hebben. De gezichtsuitdrukkingen kunnen dan zo prachtig zijn :)

Heel interessant om te lezen! Leuk om te lezen hoe jij het hebt aangepakt :)

Wat een super leuk en interessant artikel! Ik doe het liefst aan reisfotografie en dan voornamelijk lokale mensen met hun culturen, maar dat is best een lastige markt om in te rollen. Heb je daar nog tips voor toevallig? :P

Wat super leuk om jouw verhaal en dromen te lezen! Ik vind trouwens de zwart-wit foto echt stunning <3

Je doet het zo goed fotograferen ik zou het ook heel interessant vinden om te weten welke apparatuur je precies gebruikt.

Heel leuk om te lezen, erg interessante en leerzame blogpost haha. Ik vind fotografie echt geweldig leuk, vooral het fotograferen van mensen, maar vind het moeilijk om mensen te vragen of ze model willen staan: ben ik nog iets te onzeker voor, haha! Wordt aan gewerkt :)

Keep up the good work, je blog is echt heel leuk!
Liefs, Eva

Great post. Well done
I love your style and your blog.
Visit mine if you want.
kisses
http://www.welovefur.com

Super fijn artikel. Ik ben er ook druk mee bezig en het balletje begint steeds meer te rollen. Al heb ik niet per se één droom of één favoriet ding om te fotograferen. Al weet ik al wel wat mijn eigen stijltje is. Mijn vraag aan jou: welke risico’s heb je genomen? Heb je bijvoorbeeld heel veel geld uitgegeven aan je apparatuur, terwijl je er eigenlijk nog niet zoveel mee verdiende?

Wat een fijn artikel, erg interessant om te lezen hoe jij alles aanpakt. Ik ben trouwens ook erg benieuwd naar je artikel over camera’s en lenzen voor de beginner. :)

Wat een fijne tips! Nog een leuke: probeer alles uit. Denk aan gekke composities, je camera express bewegen tijdens het maken van een foto, ‘verkeerde’ instellingen gebruiken. Natuurlijk worden dit niet de foto’s die in je portfolio komen maar het leert je om creatief te kijken en denken. Er zijn zoveel mogelijkheden!

Hele goeie! Inderdaad, veel experimenteren helpt je op technisch gebied en ook om creatief te zijn!

Heel interessant om te lezen! Je foto’s zijn ook echt prachtig.

Leave a comment

CLOSE