MENU

5x handige tips voor fotograferen met Kerst

Photography tips

December 21, 2016

Fotograferen met Kerst, by José Chan

Fotograferen met Kerst, by José Chan

Het is bijna Kerst en ik denk dat iedereen wel leuke dingen op de planning heeft staan! Wij vieren het elk jaar groots in de kerk wat veel voorbereiding kost (al sinds september!) en daarom doen we thuis eigenlijk niks behalve heel veel eten, hahah. Dit jaar staan dan ook weer een paar familiediners op de planning voor mij.

Vandaag deel ik wat tips om leuke foto’s te maken met Kerst. Met alle decoratie en lichtjes is alles extra gezellig en is het dus ook extra leuk om je camera mee te nemen. Ik neem dit jaar de Nikon Coolpix B700 mee die ik voor een paar weken mag testen. Ik neem liever deze camera mee dan mijn DSLR, omdat deze lekker compact en licht is. Ook zit er een handige functie op waardoor je foto’s die je maakt meteen op je mobiel kan krijgen. Die ga ik zeker gebruiken tijdens de feestdagen om snel foto’s te delen met iedereen!

Hier zijn mijn tips voor het fotograferen met Kerst:

1. Gebruik kerstverlichting voor mooie bokeh

fotograferen_met_kerst01

fotograferen_met_kerst04

Nu met mooi versierde kerstbomen overal is het heel leuk om foto’s te maken met bokeh. De lichtjes en kerstdecoratie op de achtergrond worden mooi wazig als je het diafragma op een zo laag mogelijk getal zet. Met de B700 kan het diafragma op f/3.3. Hoewel dit niet heel laag is vergeleken met prime lenzen (f/1.4 bijv.), kan je toch bokeh krijgen door het onderwerp verder van de achtergrond te houden.

2. Focus op details

fotograferen_met_kerst06

fotograferen_met_kerst07

Naast foto’s van mensen is het leuk om je te focussen op details: tafels zijn mooi gedekt, overal hangt decoratie met mooie details en mensen zijn mooi gekleed en opgemaakt. Dit heeft allemaal invloed op de knusse sfeer, dus leg ook wat mooie details vast.

3. Gebruik een hoge ISO

fotograferen_met_kerst05

Fotograferen met Kerst, by José Chan

Hoewel het donker is, zou ik niet flitsen. De sfeer op de foto wordt dan anders dan in het echt. Gebruik liever een hogere ISO en schiet in RAW zodat je de foto’s later kan bewerken als het nodig is. Ik was verbaasd, maar de B700 kan ook in RAW schieten. Handig! Wel kies ik ervoor om zowel RAW als JPEG foto’s te maken, zodat ik de JPEG’s meteen op mijn telefoon kan bewerken en delen.

4. Experimenteer

Fotograferen met Kerst, by José Chan

Fotograferen met Kerst, by José Chan

Als je je even verveelt en liever wat wilt fotograferen, probeer dan eens wat nieuwe dingen uit. Fotografeer bijvoorbeeld door een (wijn)glas, maak zelfportretten door een kerstbal of schiet met bokeh figuurtjes.

5. Neem een statief mee

Vergeet niet dat je zelf ook op de familiefoto’s moet staan. Neem dus een statief mee waar je je camera op kan zetten. Je kan dan de zelfontspanner gebruiken of een afstandsbediening om foto’s te maken. Op de B700 zit een kantelbaar scherm waar ik makkelijk selfies mee kan maken. Ook kan ik via Snapbridge, een app van Nikon waarmee je de camera met je mobiel verbindt, foto’s maken als een afstandsbediening. Handig!

fotograferen_met_kerst12

Fotograferen met Kerst, by José Chan

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips! Hoe gaan jullie Kerst vieren?

Comments

Hele fijne & handige tips! Ik ga zeker veel fotograferen deze kerst, dus ik heb er zeker wat aan!
Fijne feestdagen, alvast!

Handige tips, kan ik zeker gebruiken deze kerst!

Handig ja! Heerlijk al die bokeh <3

Hele handige tips, die kan ik wel gebruiken

Yay goede tips! En prachtige foto’s in dit artikel, helemaal in de kerstsfeer (word ik vrolijk van, hihi). Liefs!

Fijne tips, altijd lastig om binnen te fotograferen als het donker is!

Wat een mooie foto’s! Een beetje ruis door de hoge ISO vind ik juist wel grappig bij kerstfoto’s :D

Zo leuk! Hele toffe foto’s ook weer bij dit artikel <3.

Comment

CLOSE