Maandag had ik deze foto’s van Emilie hier laten zien en Eva vroeg in een comment of de foto’s meteen zo ‘mooi’ uit de camera komen en of ik geen voor en na foto’s kon laten zien. Nou, dat doe ik graag. Je kan namelijk zien in de foto’s hieronder dat er toch redelijk veel wordt nabewerkt. Doordat ik foto’s in RAW schiet, moet ik sowieso nabewerken, omdat de foto’s er anders flets uitzien.

Niet iedereen weet hoeveel werk er in het nabewerken zit, (en daardoor lijkt het soms alsof fotografen een heel hoog tarief hebben), maar ik ben er vaak toch wel veel tijd aan kwijt. Ik selecteer foto’s en bewerk kleuren en belichting in Lightroom. Huid retoucheren en andere details opruimen doe ik in Photoshop. In Lightroom probeer ik efficiënt te werken door instellingen te kopiëren en te plakken, maar in Photoshop kan dat niet. Als er veel geretoucheerd moet worden kan ik een kwartier tot een half uur per foto bezig zijn. Ik heb wel eens gehoord dat een fotograaf 2 uur aan een foto zat, maar dat zal wel voor high end klanten zijn.

Geen stijl

Het nabewerken kan op heel veel manieren, met een RAW-foto kan je eigenlijk alle kanten op, dus hoe bepaal je dan hoe je nabewerkt? Het vinden van m’n eigen stijl heeft even geduurd omdat het bij mij zo intuïtief gaat. Ik denk niet per se aan welke sliders ik welke kant op schuif, maar ik maak de foto gewoon tot iets wat ik mooi vind. Ik zie op Facebook in trouwfotografie-groepen vaak 2 trends in stijlen. Een hele lichte, zachte en romantische kant (denk aan Mastin Labs presets) en een wat donkere kant, meer moody met donkere tinten (denk aan LXC presets). (Jezelf vergelijken met andere fotografen en hun stijlen blijft ook echt zo’n ding..) Ik vind beide stijlen mooi, maar vond het moeilijk om ze toe te passen op m’n eigen foto’s. Waarom zou ik ál m’n foto’s donker en moody willen hebben? Of al m’n foto’s ‘overbelicht’? Mijn stijl vind ik bij geen van beide horen, dus ik vond het altijd lastig en vind het eerlijk gezegd nog steeds moeilijk om mijn stijl te omschrijven. Ik dacht altijd dat ik ‘geen stijl’ had, hahah, totdat mensen me er wel op wezen dat m’n foto’s wel te herkennen zijn.

In ieder geval.. mijn two cents is: bewerk de foto’s gewoon zoals je zelf mooi vindt, hahah, en uiteindelijk zullen er altijd wel mensen zijn die jouw specifieke stijl mooi vinden.

Ik zal binnenkort laten zien hoe ik mijn foto’s precies bewerk. Misschien handig om dat in een video te laten zien..

Iemand een idee hoe je mijn stijl zou beschrijven? En heb jij een bepaalde stijl?

 

 

 

 

 

24 Comments

 1. Ik ben heel benieuwd naar je video! Zelf doe ik altijd maar wat. Het lijkt mij wel fijn om te weten aan welke knoppen een professional schuift! En op wat voor een manier kun je meer bewerking in Raw? Heb je dan automatisch meer instellingen in Lightroom? Waar zit dat verschil en hoe pas je dat toe in de nabewerking?

  • Ik doe eigenlijk ook maar wat, hahah, je moet ‘t gewoon vaak doen ;) Nee het verschil zit ‘m in het bestand / de foto. Het aantal instellingen in Lightroom blijft gelijk. In de RAW foto zit alle beeldinformatie er ongecomprimeerd in. In de JPEG foto’s zijn er al veel instellingen toegepast en gecomprimeerd. Als je dan de foto in Lightroom wilt bewerken is het bereik wat minder van wat je kan aanpassen voordat het er ‘raar’ uitziet. Er zitten voor- en nadelen in het werken met RAW. Meest essentiele punt is dat je RAW per se moet bewerken, anders is het heel flets, maar met RAW kan je veel meer dan met JPEG in bewerkingsprogramma’s.

 2. Wat je stijl ook is, ik vind dat je je foto’s prachtig bewerkt! Heel gaaf om eens te zien wat het verschil is tussen jouw bewerkte en onbewerkte foto’s. Ik moet me zelf echt nog eens in Photoshop en Lightroom gaan verdiepen. Ik gebruik nu nog een gratis bewerkingsprogramma, maar wil dolgraag echt aan het photoshoppen gaan.

  • Ahh leuk om te horen, dankjewel! Ja Lightroom is echt een aanrader! Ik laat binnenkort zien in een video hoe ik daarin werk.

 3. Wat een super fijn artikel is dit! Ik vind dat je je foto’s heel erg mooi bewerkt. Al moet ik zeggen dat ik de niet bewerkte versies ook al heel erg mooi vind. Op dit moment bewerk ik mijn foto’s vrijwel allemaal met picmonkey en op mijn telefoon met Afterlight. En dat terwijl ik gewoon Lightroom op mijn computer heb staan. Daar zou ik me ooit eens in moeten verdiepen eigenlijk, want volgens mij kun je met zo’n goed programma zo veel meer uit je foto’s halen..

  • Ah, dankje! Ja, tegenwoordig kom je met apps ook heel ver. VSCO vind ik een fijne app! Maar met Lightroom kan je inderdaad heel veel, niet per se heel veel meer dan in apps, maar de kwaliteit blijft goed!

 4. Leuk om te zien! Mensen beseffen inderdaad niet altijd hoeveel tijd het kost om een foto te bewerken, was laatst een keer 1 uur bezig met één foto haha ;)

  Ik vind je stijl wel echt mooi! Je houdt de foto’s neutraal, maar wel met een bepaalde kleurrijke touch..

  • Hahah, ja daar kan echt veel tijd in zitten. 1 uur is wel echt lang. Dan zou ik al afgehaakt zijn, hahah.

   Dankje, ik vind het moeilijk om het te beschrijven, maar inderdaad, naturel met een kleurrijke touch.

   • Haha, ja, wat ik wilde lukte steeds niet mooi en ik was gewoon niet tevreden. Ben na een uur weggelopen van m’n computer, was er klaar mee hahaha ;)

 5. Nou, de niet-bewerkte versies zijn ook al om door een ringetje te halen moet ik zeggen! Je ziet alleen dat het contrast wat hoger is en de kleuren wat levendiger zijn, maar de veranderingen qua kleur en ‘mood’ vallen mee. Ik denk dat dat gewoon jouw stijl is, want inderdaad herken je foto’s vaak wel! :)

  • Aahw dankje! Ja, denk ook dat dat gewoon mijn stijl is, een beetje natuurlijk met wat kleur!

 6. Gut José, wat maak je toch prachtige foto’s! Ik vind jouw bewerking heel mooi, ik houd niet van die fletse of moody foto’s. Een mooie brightness met kleuren, lekker veel kleuren! Fotograferen in RAW doe ik ook altijd, het kost (zeker voor vakantiefoto’s) altijd mega veel tijd, maar de foto’s worden zoveel mooier dan in jpeg.

  • Aww dankjewel! Ja, voor vakantiefoto’s zou ik het haast niet doen omdat het zoveel tijd kost? Maar inderdaad, je kan met de foto’s dan nog alle kanten op qua bewerking en veel mooier maken dan als je het in JPEG had gedaan.

 7. Super leuk om de voor en na foto’s te zien. Zelf ben ik ook onwijs fan van dit programma, de foto’s krijgen echt iets extra’s als je ze goed bewerkt. En moet zeggen dat jouw stijl mij ook erg aanspreekt!

 8. Leuke blog! Ondertussen blog ik al een paar jaar en heb ik eigenlijk nog steeds niet dé manier gevonden om mijn foto’s te bewerken. Wanneer ik sommige blogs zie (waaronder deze) past alles zo mooi samen, terwijl ik dat bij mij niet altijd het geval vind. Haha :)

  • Dankjewel! Ja dat is altijd een beetje zoeken hoor. Het vinden van mijn stijl heeft ook even geduurd. Als je bijv. op Instagram of hier op mijn blog terug scrollt zie je ook dat het is veranderd, en ik weet zeker dat dat nog wel blijft veranderen. Misschien kan je een soort moodboardje maken van foto’s die je mooi vindt en kijken wat de overeenkomsten zijn en zo proberen te bewerken? En dan nog proberen het consistent te doen ;)

 9. Oh, wat een fijne post! Ik ben heel benieuwd hoe je je foto’s echt bewerkt, want waaauw wat doe je dat echt heel mooi! Ik vind je stijl heel cool trouwens! :)

 10. Super leuk dat je dit laat zien! (en tumbs up voor de handige sliders bij de foto’s)
  De bewerking laat je foto’s echt knallen :)

Write A Comment