Education

Zó stel je mensen op hun gemak voor de camera!

bLOG CATEGORIEs + Search

Hoe stel je mensen op hun gemak voor de camera? Hoe breek je het ijs? Ik kreeg meerdere vragen over dit onderwerp, dus vandaag zal ik wat tips geven om als fotograaf iemand op zijn of haar gemak te stellen voor de camera.

Als je mensen fotografeert, kom je mensen tegen met veel ervaring voor de camera, maar ook mensen zonder ervaring. En vooral bij die laatste categorie moet je als fotograaf meer moeite doen om mensen te laten ontspannen voor de camera om mooie foto’s te kunnen maken. Als iemand zich niet op z’n gemak voelt, zal dit te zien zijn in de poses en in het gezicht. Daarom is het als fotograaf belangrijk om te weten hoe je iemand een goed gevoel kan geven voor de camera. Het moeilijke hieraan is dat je vaak het model niet goed kent of pas net hebt leren kennen. Het draait dan eigenlijk om 2 dingen: vertrouwen opbouwen en een ontspannen sfeer creëren. Als je deze twee dingen weet te doen, zul je zeker mensen op hun gemak weten te stellen voor de camera zelfs als je elkaar pas net hebt ontmoet.

Vertrouwen opbouwen

1. Bouw een connectie op

Een shoot is niet alleen maar foto’s maken en wegwezen, maar het is een hele ervaring en jij kunt ervoor zorgen dat iedereen een gezellige tijd heeft. Voordat een shoot nog begint, is het voor mij heel vanzelfsprekend om met het model te praten (over van alles en nog wat), elkaar te leren kennen. Hoe je dit precies aanpakt is afhankelijk van je persoonlijkheid, bijvoorbeeld of je introvert of extravert bent, maar wees in ieder geval open, zodat het model zich ook makkelijk kan open stellen naar jou. Vergeet ook niet de momenten tussen het shooten door, bijvoorbeeld als je naar een locatie loopt of als er tussendoor wordt omgekleed. Dat zijn weer extra mogelijkheden om de band verder op te bouwen.

Soms als je instructies geeft tijdens het shooten is het beter om echt naar het model toe te lopen dan vanaf een afstand iets te schreeuwen. Dat voelt persoonlijker aan en zo kun je ook het model wat foto’s laten zien en aanwijzen wat je bedoelt.

2. Laat weten wat je aan het doen bent

Vertel wat je aan het fotograferen bent, waarom je iemand op een bepaalde plek zet (mooie achtergrond? mooi licht?) en wat je van hem of haar verwacht. Laat ook foto’s zien tijdens het shooten. Als je een paar goeie shots hebt, kan je het model er al naar laten kijken op het schermpje van je camera zodat zij weet wat jij fotografeert, hoe zij erop staat en ziet dat ze er goed opstaat. Zo zal ze meer vertrouwen hebben in jou en dat jij haar mooi op de foto zal zetten de rest van de shoot.

3. Luister

Geef ruimte voor input. Dit geldt ook als je werkt voor een opdrachtgever of samenwerkt met een MUAH en stylist. Als iemand ergens niet tevreden mee is, luister er dan naar en kijk wat jij eraan kan veranderen. Het is dus ook zeker belangrijk om open te staan en te luisteren naar feedback.

4. Wees voorbereid

Vooraf aan de shoot kun je ook al een aantal dingen doen om het vertrouwen te winnen van het model. Je kunt het vantevoren al hebben met haar over de keuze voor locaties en kleding. Een moodboard of voorbeeldfoto’s helpen vaak ook om op één lijn te zitten. Bedenk ook van tevoren alvast poses, een onervaren model zal namelijk wachten tot jij instructies geeft en op jou vertrouwen dat de poses er goed uitzien op de foto.

5. Wees professioneel

Als je professioneel te werk gaat en je je aan je afspraken houdt, zul je ook sneller worden vertrouwd. Kom dus op tijd, kleed je verzorgd, wees beleefd, best logische dingen toch? Voor mij helpt mijn blog ook, omdat modellen mijn werk al hebben kunnen zien, kunnen lezen over mij en al een beetje weten wat ze kunnen verwachten. In je mailcontact van tevoren kan je ook goed laten weten wat ze kunnen verwachten, hoe lang het gaat duren, wat de kosten zijn etc. wat hen helpt om op jou te vertrouwen.

Een ontspannen sfeer creëren

1. Begin met iets makkelijks

Aan het begin van de shoot is het nog altijd even wennen. Jij moet je instellingen nog goed zetten, kijken waar het model het beste kan staan en zij moet nog inkomen met poseren (of ze wacht tot jij instructies geeft). Neem hier even de tijd om aan elkaar te wennen. Begin met de makkelijkste shots. Ik begin zelf het liefst met de halfjes, omdat dit minder poseren vereist dan bij full-body en minder indringerig aanvoelt dan close ups. Dit is fijn om even in te komen. Ook kan je beginnen met wat test-shots waar je puur de instellingen van je camera checkt.

2. Doe mee

Als jij gespannen bent, raakt het model ook gespannen. Dus ontspan en het model zal zich ontspannen. Muziek afspelen kan daarbij helpen. Als ze toch wat stijfjes erbij staat, laat haar dan even alles loswapperen en doe zelf ook mee zodat ze zich niet zo gek voelt ;-). Ik vind het persoonlijk wel eens moeilijk om duidelijk aan te geven wat voor pose ik wil dat het model doet. Wat voor mij beter werkt is om poses voor te doen en het model ze te laten spiegelen. Ik doe dus mee met het model. Zo snapt ze precies wat je wilt zien van haar.

3. Geef complimentjes

Laat tijdens het shooten weten dat het goed gaat. “Ja, mooooi!” hoor je me vaak zeggen. “Mooi, hou dat even vast!” “Ziet er goed uit!” “Dat was een mooie, kan je dat nog eens doen?” Je zult zien dat het model wat zelfverzekerder gaat kijken uit haar ogen en ook wat meer durft te poseren wanneer je complimentjes geeft. Je geeft het model namelijk meer zelfvertrouwen. Zij kan immers niet zien hoe het eruit ziet door de camera, maar jij wel, dus ze hoort graag bevestigingen dat het goed gaat.

4. Wees positief

Creëer een positieve vibe. Ook als jij niet blij bent met iets, laat dan met positieve woorden weten wat er anders kan om de foto’s nóg mooier te maken. In plaats van dat je zegt: “Nee, dat ziet er raar uit.” Zeg: “Ziet er goed uit, misschien kan je ook je hand even zo doen? Ja, dat ziet er goed uit!” Er bestaat ook zoiets als ‘beleefdheids-kliks’. Soms zie je dat een bepaalde pose die het model heeft bedacht er niet goed uit ziet of dat je die foto niet gaat gebruiken, maar soms is het beter om toch te klikken -uit beleefdheid dus-, zodat het model zich niet oncomfortabel gaat voelen. Na die beleefdheids-kliks kun je haar weer de goeie kant opsturen.

5. Neem de tijd

Als je haast hebt zal het model dit merken en extra druk voelen. Plan dus ruim de tijd in. Het gaat erom dat jij mooie foto’s kan leveren, waar het model goed op staat, dus neem de tijd tot je zeker weet dat je genoeg goede foto’s hebt.

Dat waren mijn tips! Ik hoop dat jullie er wat aan hebben en laat me weten als jullie nog goeie tips of trucjes hebben! Hoe stellen jullie mensen op hun gemak voor de camera?

  1. Anna says:

    Yesss! Nu ik net een eigen fotografiebedrijf begonnen ben, komen deze tips heel erg goed van pas. Fijn om ze te lezen van een professional. Erg blij mee. Deze ga ik meenemen :). Thanks for sharing!

  2. Suzanne says:

    Hele handige tips. Bij mij is het ook verschillend wie er achter de camera staat.

  3. Laura says:

    Zo goed! Heel handig om te weten. Ik loop tijdens shoots ook tegen aan dat we geen goede poses meer kunnen verzinnen.

  4. Emma says:

    Superleuk en handig om te lezen!<3

  5. Klaske says:

    Yay, dit zijn hele goede tips! Dankjewel! <3

  6. alexa says:

    wat een onwijs fijne tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BEHIND THE LENS

ABOUT JOSE

Fine art photographer, specializing in weddings and portraits since 2016.

I'm José, a fine art photographer with a passion for documenting beautiful memories. My Chinese roots shine through as I communicate in Dutch, English, Cantonese and a little bit of Mandarin. I collaborate closely with brands like Nikon and Loxley Colour, frequently speaking at photography conferences and workshops. Beyond photography, I love music, traveling and my family. 

© BY JOSE CHAN 2024

KVK: 65949579

PRIVACY POLICY

|
|
|

COOKIE STATEMENT